17 dec. 2006

The Three Tube Tasting

När vi ändå var i farten att testa Gourmetchips så slank det med två slankare alternativ också...

Chips. Pringles, dessa formpressade potatismossnacks, dess största styrka är också dess svaghet. Formen. En del tycker de är perfekt att ha i näven, att hälla upp, att krasa mellan tänderna. Andra tycker att de är rena fabrikschipsen, onaturliga och rentutav osmakliga.

Vi tycker ingetdera. I mellanmjölkens och kompromissernas land så tar vi en klassisk ståndpunkt: den gyllene medelvägens. De passar ibland bättre och ibland sämre.

Men nu till chipsen. Vi har under ett tag nu sett en ren explosion i segmentet potatissnacks. Alla försöker toppa varandra med än mer exklusiva ingredienser och smaker än de andra. Det är olivolja hit och sea salt dit.
I ett land där den lyxigaste barsnacksen fortfarande heter chilinöt... Lite "I rest my case" över den insikten tycker vi.

Men vad vet vi, vi är blott enkla chipskonsumenter, om än i er andras tjänst. Men vi har ju inte Chipsmogulernas kristallkulor att titta i, ej heller dyra marknadsundersökningar och trendspanare tillhands. Men ändå...

Hur eller hur. Pringles har lanserat en ny linje som heter Gourmet. Mindre tuber(120g), högre pris och smakkombinationer som kräver extra lång tid att läsa. Lyssna på här:
Flame Grilled Steak and Caramelised Onion... Snacka om en munfull.

Och smaken då? Gourmet? Nja, det är lite si och så med det.
Det börjar med en intensiv upplevelse av bränt rostbröd som övergår i bränt grillat kött. Och inte den sjyssta machosmaken av kött med brända kanter, snarare den loser-biten som bara är rent sot o kol. Sen kommer en sötaktig löksmak, fortfarande med en bränd smak i bakgrunden.
Så, den för smaklökarna gastkramande starten övergår i en lite mer behaglig ton mot slutet.

Om du sätter likhetstecken mellan Gourmet och att slicka ett stekjärn efter både kött och lökstekning, ja då har du hittat ett hem för gommen.

Väl vid snackshyllan så tog vi ett snabbt köpbeslut och valde att testa 2 smaker av Pringles lågfett-varianter med spännande smaker. Delight Aromas.

Nya smaker och dessutom exklusiva oljor därtill för att ytterligare förhöja smakupplevelsen. Och med hela 33% mindre fett. Låter ju nästan för bra för att vara sant. Well..
(fortfarande 25% fett, 7g mättat. Bara så ni vet)

Pringles Delight Aromas Spicy Thai with a touch of Coconut Oil är ju också ett långt namn. Och smaken därefter. En lång smak som stannar länge i munnen. En smak som är faktiskt lite komplicerad och mångfacetterad. Om än artificiell. Det är det återkommande i alla smaker man hittar här, de är väldigt tydligt artificiella. Det börjar med svag doft av kardemumma, en doft som blir en svag smak. Sen en liten liten bit chili,knappt märkbar. Efter det, det underbara giftemålet av citrongräs och ingefära (tack Lisa för den lärdomen i torsdags) blommar ut en kort stund på tungan.
En smärre smakexplosion alltså. Om än artificiell(japp, vi tjatar).

Pringles Delight Aromas Greek Style Cheese with a touch of avocado oil. Vänner, vänner... Ingen grek skulle någonsin kunna hitta en endaste liten smula av "Greek Style Cheese" i dessa, vad nu som menas med det.. Feta, Halloumi eller Saganaki...? Det här är helt vanliga potatischips med en mjukare sälta. Inget mer än så...men vänta, vad var det där? Preciiis i slutet av tungan så letar sig en liten tunn smakdimma fram, men vad är det? Kanske lite greek style? Nope! Lite avocado oil? Kanske. Men det smakar litegrann som riktigt fin olivolja kan dofta - gräs. En riktigt grön sommaräng smakar det. Men mer som den morgondimma som rör sig över den där sommarängen. Likt den dimman, leker smaken på chipsen bland smaklökarna vid tungroten. Sen, borta!
Den här smaken är marginellt intressant i det stora hela, men den förstummar och förundrar oss.

Kort sammanfattning:

- ölkväll med grabbarna och du vill stajla och utmana: Gourmet Grilled Steak and Caramelised Onion
- Tusen smaker från laboratoriet i en tub, Spicy Thai. Kanske som start på en thaiafton, kanske istället för räkchipsen man alltid annars försöker impa med (lägg av med det, det blir bara löjligt o dom hamnar i en fryspåse i skafferiet o blir helt mjuka o du slänger ut dom efter ett halvår..)
- Vanliga potatischips som är förtrollade - Greek Style Cheese

(Överkurs - för den som vill se vilka viner som passar bäst till dina Pringles Gourmet, kolla här. Vi andra skrattar bara åt det...)

5 kommentarer:

Oskar sa...

Lysande recension! Och riktigt ingående analys av smakerna i chipsen. Tror jag måste provsmaka den där morgondimman över sommarängen.

Space babe sa...

"Om du sätter likhetstecken mellan Gourmet och att slicka ett stekjärn efter både kött och lökstekning" - fniss!

Fast efter en stund så känner mig nästan lite träffad.

Ylva sa...

Tack för att ni finns, för ert mod, för att ni prövade Gourmet Grilled Steak and Caramelised Onion när jag istället fegade ur.

Jos sa...

Hur var det med rapporterna om att Pringels lightchips vid stor konsumtion skulle ha ganska otrevliga konsekvenser på vägen ut ur kroppen som det rapporterats om i amerikanska forum?

Xtian sa...

oskar: tack. Och testa - det är sinnesförnimmelse av hög klass. Eller bara hallucinationer på tungan??

space babe: det är inte så tokigt som det låter faktiskt. Bara en liten smakchock inledningsvis

Ylva: tack för att du peppade och inspirerade

Jos: vi har inte märkt nåt. Men vad räknas som stor konsumtion?