13 dec. 2006

Säsongens fel - Fultallrik


Findus lanserar en serie kallad "Säsongens rätt" och först ut är Jultallrik. Inget att hänga upp i julgranen precis...

Alla har sin egen version på vad julen skall innehålla, allt i från klappar, när dom delas ut, Kalle Anka och/eller Karl Bertil Jonssons vara eller icke vara. Och...vilken mat som är ett absolut måste på julbordet.

Findus egen speciella julkänsla involverar några köttbullar, ett par prinskorvar, ett par matskedar Janssons frestelse brunkål samt risgrynsgröt med sylt.

Brunkål? Ja, det är ju företrädesvis en sydsvensk företeelse och höjde ett par ögonbryn på den mer norrlandsfödda delen av Redaktionen... Men, Findus har ju sin verksamhet i Bjuv i Skåne så man kanske inte har tittat längre än sin egen bakgård? Vad vet vi?

Jo, en sak vet vi. Det här är ren vämjelig smörja! Så! Nu har vi sagt det.
Det grämer oss att vi redan har använt begreppet "det smakar långvård" för att det passar så otroligt bra in på den här jultallriken, men å andra sidan skulle det vara en ren förolämpning mot långvården att kalla det här en smak av långvård.

Brunkålen, denna otroligt goda sötsyrliga anrättning som sitter som en smäck tillsammans med en salt "binkskit"(en jättekul ordförvrängning som någon Redaktionsmedlems far yttrar varje år tätt följt av "nä, förlåt jag menar skinkbit...". Varje år i 30 år....). Här har Findus reducerat brunkålen till en genomkokt vitkålsgegga med tillsatt colorit-soja och en släng ättika. Det smakar bara surt.

Köttbullarna smakar okej. De smakar som vanliga köpe-köttbullar. Och mer hade vi inte väntat oss. Så förväntan uppfylldes.

Prinskorvarna. Ja, hur kan man misslyckas med en prinskorv? ja, först tar man en helt vanlig prinskorv, låter köttet passera en köttkvarn en 20-50 ggr för att förvandla det till en köttsörja som man sen låter stelna i en dålig ursäkt till korvskinn. Gärna i en slags tubliknande form så att när man klipper korven i bitar så blir det inget riktigt slut på korven(den som vanligvis har två..) utan mer en utfasning av korvskinnet. Det liknar en dålig kopia av billighetsbyggklossar för barn. Fast av köttsmet.

Och, frestelsen från Jansson, detta klassiska "nachspiel"-tillbehör. Denna symbol för den sena supén. Här decimerad till en saltsmakande gegga. Inte ens moskonsistens, bara en gegga. De bitar av potatis man finner i geggamojan är sönderkokta och bara fragmentliknande delar i denna jultallriks signum - geggan.

Risgrynsgröten då? Den kan väl inte vara så farlig. Nej, den är kanske okej, på en skala 1-5 så får den 2, vilket ju inte är okej. Men det är ju för man återigen bjuder upp till dans med en smet. Risgrynen verkar ha stått på långkok och är mer en skugga av sitt forna jag än den spänstighet vi förväntar oss av julens efterrätt nummer 1.

Sylten smakar helt okej. Köpsylt-sockersött med inslag av äpplebitar...

Summa Summarum - köp inte. Aldrig.
Vi är inte så kräsna av oss - som en del kanske har märkt. Vi gillar det mesta. Och faktiskt en hel del av Findus färdiglagade frysta rätter faller oss helt okej i smaken.
Men den här tar klivet in i den Vämjeliga Världen. Får oss att känna oss som om vi hade levt i rännstenen, fast på insidan.

Jultomten säger vanligtvis "Ho Ho Ho", men här blir det mer "No No No!"


(till sist, sorry Lisa för att vi körde ett test utan dig. Men tiden rann iväg. Vi får kompensera på något sätt.... Och, bild lånad från Findus.se)

16 kommentarer:

Oskar sa...

"Här har Findus reducerat brunkålen till en genomkokt vitkålsgegga med tillsatt colorit-soja och en släng ättika" :)

Lysande recension. Lisa gråter nog nu.

Anonym sa...

Hi, i was looking over your blog and didn't
quite find what I was looking for. I'm looking for
different ways to earn money... I did find this though...
a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
I made over $900 last month having fun!
make extra money now

Elin sa...

Hu. Inte för att jag har tänkt tanken att köpa någon men det var endå skräckinjagande läsning.

Det påminner mig förövrigt om när jag för years ago jobbade på sjukhuset och vi blev lovade en jultallrik till lunch. TRE dagar innan den stora dagen ringer min kollega ner för att göra en kompletterande beställning och hon får svaret, "nej det går inte för vi har redan packat alla jultallrikar". Det var inte så inpirerande tallrikar när de väl nådde avdelningen.

BeRKA sa...

Oj vilken sågning. LOL!

Men tack iallafall för varningen.

Julin sa...

Det ser t o m äckligt ut på kartongen...

Xtian: Hylla inte HJ denna produkt?

Helena sa...

Fultallrik - ett ord i min smak. Höhö.

Åsa sa...

Jag blev lite rädd när jag såg kartongen i frysdisken och nu vet jag definitivt att jag inte behöver köpa den, tack! Findus brukar annars göra fullt ätliga saker, men den senaste tiden vet jag inte. Deras sk "Kanalmål" gör verkligen skäl för namnet Kalkontallrik. Det enda ätbara på den var praktiskt taget brysselkålen...ja ni förstår ju själva, om brysselkål är det bästa så är det andra inte speciellt gott.

Ilva sa...

Vad synd! Det är ju en sådan bra ide´ egentligen för dem som behöver julmat snabbt. Och enkelt.
Men recensionen är beundransvärd!

Anonym sa...

Låter vidrig...

karin sa...

Det är i alla fall begränsat antal, det är värre med den djupfrysta sushin...

Shellsson sa...

Det vattnas rejält i munnen. Jag ska kila iväg till Konsum direkt och inhandla fem fultallrikar för 100 spänn. Sedan klarar jag mig ända fram till nyår.

Kinna sa...

Vad synd/tråkigt att det inte var god för det finns så många som firar jul i sin ensamhet. Det här hade ju varit ett jättebra alternativ när man inte varken kan eller vill laga mat.

Bra recension var det! =)

Xtian sa...

tack för alla positiva ord. Tack också för att alla orkar läsa oss.

julin: japp o han skall köpa ändå. May the force be with him...

åsa: var lite sugen att göra ett dubbeltest, både kanalmål och jultallrik. Nu behöver vi inte det. Tackar o bockar. Kalkontallrik, kul!

shellsson: lycka till. Du har blivit varnad...

Ilva/Kinna: ja, det där har slagit oss oxå - att det är trist för den som inte kan/vill laga mat och är ensam. Grejen är att många av de gejer som finns på Findus variant finns som en- eller tvåportinosförpackningar. Värmer man köttbullar, prinskorv och brunkål på svasg värme i ugn, kanske tillsammans med en Janssons så behöver man inte laga så mycket. Och risgröt kan man ju köpa i "tub" även det. Det enda smolket är väl att tex brunkål kommer man att bli stående med eftersom det bara finns i större förpackningar. Prinkorv/köttbullar kan man ju faktisk äta fastän det inte är jul... Även Janssons.

Så vi är inte så säkra på att "ensam-och-kan/vill-inte-laga-mat" -argumentet håller sådär jättebra. Inget ont emot er alltså, snarare bara en reflektion över just ovanstående argument.

Kinna sa...

Okej då, jag har inte koll på snabbmatsdisken hör jag. =)

Brunkål går jättebra att frysa igen och ta upp när andan faller på. Behövs den kryddas upp tar man lite extra sirap och ättika. Kanske därför förpackningarna är stora.

icechocolate sa...

Men gud vilken äcklig!
Man känner ju sig förnedrad. Här står man och lagar julbord från scratch, att dom vågar!

Ewa sa...

Jag hörde från en annan blogg följande " det känns som något som christer Pettersson ätit till julluch ifall han hade levat." Jag tror det jag med.