11 dec. 2006

Great balls of chocolate


Den som väntar på nåt gott...han blir inte fet! Men kanske sugen på chokladboll?

Skam går på torra land, hell has frozen over - vi håller ett 8 månader gammalt löfte (se kommentarer). Vi har stött på patrull men vi kom till slut i mål.

Till vår hjälp så tog vi in en frilanstestare, en rutinerad donna med skinn på näsan och, desto viktigare, smaklökar känsliga som geigermätare. Vi kan kalla henne M*a, för att skydda henne från otrevliga påhopp. Kampen blev långvarig och svår och inte alls någon självklar seger.

M*a's dom:
Delicato: Högstadieflashback! Det där var lunchen man tjacka för en femma när det var levergryta i Bamba[Matbespisningen Red's anm]. I ärlighetens namn slank det nog ner en sådan där boll alla andra dagar också, men då som mellanmål...

Mycket chokladig smak med stänk av kaffe. Något smulig i konsistensen.

Gille:
Chokladig och sötare än den ovan nämnda. Eftersom jag gillar sött så går det hem hos mig! Du [Xtian, Reds anm igen] sa att du tyckte att storleken var mer angenäm, vilket jag aldrig skulle ha hållit med om på högstadietiden (kvantitet före kvalitet - ung o fattig, ni vet), men nu håller jag med dig! Man känner sig inte riktigt lika syndig när den är lite mindre, och det blir ett perfekt liten efterrätt till kaffet efter maten när man bara måste ha något sött. En hel delicatoboll i det läget blir för mastigt!

Redaktionen tycker:
Ja, som M*a antyder så har vi hängt upp oss lite på storleken. Men det är inte allt. Som vi har hängt upp oss på alltså.

Delicato har en hävd som är svår att stå emot. De står liksom för ordet "chokladboll". Så mycket så att de har blivit pompösa och kallar chokladbollen för "Delicatoboll". Hey my friends, vakna ur drömmen. Folk kommer att säga chokladboll lika länge som vi kommer att säga dammsugare ("punschrulle" är bara människor som försöker göra sig märkvärdiga som säger..). Delicatoboll my ass...ni ligger redan på minus!

Men, som sagt, sinnebilden av en chokladboll är ju mycket lik Delicatos variant. Gille har ju mer en toppig skapelse som drar tankarna åt en liten kokostopp utan kokosgött, men med chokladbollssmet istället.

Men "toppformen" till trots, Gille får plus for storleken. Delicatos boll blir för stor. Kanske, som M*a säger, som subtistut för lunch - men i ärlighetens namn, hur ofta gör vi det?(vi vill inte ha svar på den frågan...). Gilles nätthet gör snarare att man kan njuta en gång till, lite senare. Istället för en mastig, ta två små njutbara stunder för dig själv - ett eget litet gille om man så vill...

Delicato
har samma hävd i smak. Deras boll smakar lite mer vuxet. Men oxå lite mer smuligt, luftigt. Gille, lite mer kompakt, lite mer sött. Smaken är "lite mer" i Gille. Kanske enklare men mer.

Delicato har dock gjort ett snilledrag. De har singelförpackat den. Gille har vi hittills bara hittat i megapack om 24 styck (behagligt problem för en Redaktion, lite tristare för den ensamme njutaren). Här kommer Delicato att plocka mången köpimpuls i butiken. Gille , hallå!- ingen köper ett 24-pack på måfå....


Ja vad blir då kontentan? Delicato har en klar fördel i sin ställning som "chokladboll". Men Gille kommer starkt som underdog. Och vem kan motstå en kämpe? Lite "We try harder"-känsla typ. Så vi lägger vår chokladkladdiga röst på Gille!

Wohoo, there's a new Sheriff in town! Eller är det? Kommentera gärna, vi är sugna på att veta vad just DU tycker.

12 kommentarer:

Gitto sa...

När min mamma var ung var en chokladboll och en fralla den oblogatoriska lunchen. Chokladbollen lades i frallan, hela härligheten pressades ihop och åts sedan upp. Jag har aldrig vågat testa själv, men min mamma säger att det var ljuvligt.

Och Kerim minns jag! Han var rolig. Hur känner du honom?

max sa...

Jag kan inte annat än hålla med min kära flickv... eh... hålla med M*a... i det hon säger. Men det är bara för att jag inte vågar säga emot henne... :P

MrArboc sa...

Delicato vinner med hästlängder. Smaken, konsistensen, utseendet, nostalgifaktorn och singelförpackningarna.

Ibland - men långt ifrån alltid - är Gilles storlek mer lagom, så en halv tröstpoäng kan jag väl ge dom.

Anonym sa...

återkommer då jag testat gilles...

Oskar sa...

Bra jobbat Xtian och Mo*, eller M*a kanske det var. Tack för er insiktsfulla analys!

Dubbelmackan sa...

Hemmagjorda slår allt.

Lisa sa...

Och hur är det med transfetterna i dessa bollar månne?

Max sa...

Lite transfetter rensar magen! ;)

Space babe sa...

Idag smakade jag på en chokladboll på Wayne's, den var inget vidare. Fy för hemgjorda chokladbollar, fabrikstillverkade ska de vara!

ondskan sa...

Gitto! Det du pratar om kallas bolle med bolle och är en skånsk nationalrätt! Fanns tydligen i Halmstad också. Varifrån kommer du?

ondskan sa...

Och jag skrev en utredande artikel i Nöjesguiden om detta fenomen för ett par år sedan (=kebabpizza är en annan rätt av samma art).
Eder matskribent Ondskan

Anonym sa...

HURRA! Ni har äntligen testat mitt förslag och kommit fram till samma slutsats som jag! :D Gille finns i 8-pack också, och i singelförpackning!

/Anna