29 nov. 2006

Jeezees, it's Reese's


En klassiker i USA, en jordnöts-craze som kanske aldrig riktigt kommer att få fotfäste här.

Redan 1928 började man göra chokladöverdragna formar med fyllning av jordnötssmör. Och sedan dess har det varit en, om än kanske inte lavinartad, stadigvarande succé i de amerikanska godishyllorna.

Vi, som de ödmjuka testare och rapportörer vi är, lade naturligtvis beslag på några klassiker och några nyheter under vårt besök i Amerikas Förenta Stater. Allt för att ge er det bästa av det mesta.

Den klassiska "Peanut Butter Cup":en har ju en viss saltsöt smak. Inte helt oäven, men efter ett tag lite sådär klistrig i gomtaket. En inte alltför behaglig känsla.

De nya varianterna vi kom över var: Peanut Butter Cup with Caramel, White Chocolate Peanut Butter Cup och Peanut Butter Cup with Marshmallow.

"...with Caramel", well, kanske inte en riktig hit men ändå en skön krämig sötma som balans till sältan, en lätt touch av Björnklister-smak i bakgrunden. Men det blir för sliskigt i längden på en produkt som redan från början är mäktig... No sir!

"White Chocolate"
- nja, smakar bara sött och klibbigt smörigt fettigt. Over my dead body!(i dubbel bemärkelse om du äter för många..)

"...with Marshmallow" För den som går in på Reese's sajt så ser man att denna produkt inte finns kvar längre. Då förstår ni själva hur keff den här var. Knispertorr marshmallow, på gränsen till tandknäckande hård. Smakar papp. Och tänk er papp som pålägg på nåt som fastnat i gomtaket...

Nä, den vägen vi valde att gå heter "Reese's Pieces", små varianter på "Non-Stop" eller dragéer som man också kan kalla det. Lagom smak av jordnötssältan och den kladdiga sötman i nätt utförande. Det tycker vi är något som ni definitivt skall testa! (vi vet att det finns Reese's på Gray's American Foodstore, dock inte vilka sorter o varianter)

(thank you Hershey Corp. for lending us the nice pictures of your lovely peanut butter cups.)

3 kommentarer:

Anne sa...

Och är man väldigt sugen är det en enkel match att göra hemgjorda peanut butter cups istället - såhär!

MrArboc sa...

Åt minst en om dagen när jag pluggade i USA. Köpte storpack som amerikanerna är så bra på! Originalversionen brukar ju finnas i en del vanliga mataffärer även i Sverige!

fenix sa...

Japp ICA brukar ha de vanliga Reese's cups som är sååååå goda!! Allra godast är de med en mugg kaffe. :)

Land&Lake (tror jag att det var) har en glass som heter Moose tracks, och den är fullsmäckad med Reese's pieces och fullkomligt underbart god!!

(Japp jag gillar kombon jordnötssmör/choklad. RIKTIGT jordnötssmör, inte Skippy. Usch)