25 okt. 2006

Something Fishy


Fiskburgare är inget man beställer varje dag. Nu gjorde vi det 2 dar i rad.

Efter ett besök på McDonalds och ett på Max så kände vi oss nöjda med fisk och utvärderade resultatet.

Rent allmänt känns det ibland som att man är en andra klassens hamburgerkund när man beställer en fiskburgare. Som en spetälsk bland kärnfriska, som..ja, ni fattar...

De två fiskburgarna är ganska olika. En känns mer som ett nödvändigt ont, en annan som ett gott försök.

McDonalds; det nödvändiga ontet. Det finns inte mycket kärlek i den här fusk..förlåt, fiskburgaren.
Vitt, sockerfluffigt bröd, en bit ost, en exakt kvadratisk bit panerad fisk och tartarsås. Fisken i paneringen är god, kompakt och skönt "flakig". Det skall de ha beröm för. Paneringen däremot är en "baspanering 1A" och får en knappt att höja på ögonbrynen.
Men tartarsåsen är en riktigt höjdare, en syrlig salthet som smakar mycket gott.
- Så se till att beställa "extra sås".

Max: här har man försökt.
Sallad, fräsch panering med frön på som får den att se lite 2000-tal ut. Grovt bröd som kanske inte smakar otroligt mycket, men ändå lite nyttigt gott.
Svagheten ligger i saltgurkan och såsen. Saltgurkan verkar ha legat i en alldeles för söt lag, för mycket socker helt enkelt. Och det rimmar illa med övriga smaker. Den passar inte in.

Och sen, "vit dressing" som det står hos Max. Vaddå vit dressing?
"- Jaaa, det är smak av dressing...??" Hur smakar det då?
Jo, det smakar ingenting. Här blir det mer en kladdfaktor, något för att gössa till innehållet.
Bra tänkt men dåligt slutresultat.

Slutsats: I den bästa av alla världar så går man till McDonalds, ber att få en handfull tartarsås och sen travar man över till Max och beställer deras fiskburgare utan sås (o kanske utan gurka).

Nu går ju kanske inte det så vår fiskburgare handlar vi i fortsättningen på Max. Återigen har de visat framfötterna och imponerat på en svårflörtad Redaktion. All heder!

Till havs, vänner! Till havs!

6 kommentarer:

Max sa...

Underbart, utförligt och roligt skrivet som vanligt :D Det är väl en jäkla tur att jag aldrig beställer en fiskburgare när jag går på snabbmatshak!

Vickan (matplatsen) sa...

Jag kunde besparat er besöket på McD ( http://vickantikkan.org/matplatsen/?p=299 ) :)

Men "frön"? Jag hittade inga från på min... menar ni puffarna??

Gitto sa...

Hej! Jag har jobbat tre år på Max och kan klargöra en del saker kring fiskburgaren. Den vita dressingen är helt enkelt majonäs av den amerikanska typen. Samma sak som är på maxburgaren, supremeburgaren mfl. Saltgurkan är för söt av den enkla anledningen att det inte är saltgurka utan mor annas smörgåsgurka, det vill säga ättiksgurka. Jag har försökt förklara för alla från VD:n till mina arbetskamrater att det är en jäkla skillnad,men ingen fattar. :) Och fisken är ett vanlig alaska pollock-block med puffig frityr. För övrigt tar fisk-djävulen 5-6 minuter att fritera, så man blev aldrig särskilt glad när någon beställde fiskburgaren... Om det tar kortare tid när du beställer har du antagligen fått en gammal burgare eller så är den förtinad och inte särskilt hälsosam. :)

Som du förstår jobbar jag inte längre på Max, då hade jag aldrig vågat skriva det här.

Oskar sa...

Alltså. Dessa bloggar. Lär mig mer här än vad jag gjorde på universitetet.

Gitto: Underbart. Du måste ha varit deras mest engagerade medarbetare. Det är bara en matnörd av rang som skulle göra så. Ungefär som att jobba på McD och försöka få dem att ändra på orginalreceptet på BigMac :)

Xtian: Körar bakom Max i hans lovsång. Du är i gammal god form! Mannen med de geniala formuleringarna. "Hur smakar det? Jo, det smakar inget". Mycket roligt! Är för övrigt någon av burgarna märkta med grönt nyckelhål? Eller paneringen kanske sänker dem.

SB sa...

Passar inte in klockrent men jag kan inte vänta hur länge som helst... Fiskkopplingen får räcka.

Befinner mig, på förekommen anledning, för tillfället i Lund på dagarna och vill passa på att reka en snabb, god och prisvärd lunch.

På Klostergatan i centrala Lund ligger det en bra sushirestaurang. För schuckra 55 kronor får man 11 bitar sushi plus misosoppa. Inte illa alls. Som stockholmsbo trodde jag att jag hade fått fel tillbaka när jag såg att jag fick 45 kronor i handen när jag betalade med en hundring.

emelie sa...

kolla här: http://www.svenskfisk.se/servlet/news?action=view&id=318

låter lovande tycker jag. äter inte kött och börjar tröttna på mcdonalds fiskburgare..