18 okt. 2006

Kali Orexi!


Vi gick till Sandys för en skön sallad. Medelhavets värme var vad vi fick.


När sensommaren övergår till höst så börjar många laga soppor och burra ihop sig i tjocka tröjor. Så även vi. Men idag kände vi att lunchen kunde få ge oss smaken av den sköna sommarsalladens fräschör - kort sagt Sandys Caesar-sallad. God, fräsch och fyllig.

Väl på Götgatsbackens Sandys, nu i ny skrud, slogs vi av den långa kön och var nästan på väg nån annanstans. Men istället tog vi en tugga ur det sura äpplet och ställde oss sist. Av det sura äpplet blev det en segerns sötma istället.

Vi valde bort "det gamla vanliga". Riskade vår lunch med "en het grek". Lockande, pockande, lite ekivokt. Först så kom det ut en svartmuskig man i vita byxor och upknäppt skjortbröst och sa "Yassas Xtian"... Lite blygt och förfärat svarade vi att det var den varma mackan vi menade. Han slängde en tallrik i golvet och lämnade oss att vänta

Till slut fick vi den varma mackan. Och här måste vi inflika vår aversion mot mackor som lunch. Många gånger står man där med en sunkig saggig brödbit med nån alldeles för fet röra och ett salladsblad som är en förolämpning mot alla andra salladsblad. För 42 kronor...

Men den här heta greken sparkade så mycket sunkmacke-röv så det står härliga till. Det var den där härliga dan på Kreta-semestern 1989 "all over again". Medelhavet i en Macka!

En pita-ficka stor som en frisbee(inte tävlingsmodellerna, de är mycket större) vikt kring grillade auberginer, kyckling, tomater, oliver, sallad, lite rostad lök(jättegrekiskt) och feta till max. En salig blandning som balanserar mellan röra och fullastad macka. En macka där man inte kan bestämma sig om summan är större än delarna eller tvärtom.

Ja, man funderar lite när man ser att en vanlig varm macka kostar 65 spänn. Men det här var en hel måltid. Lätt!

Så vi rekommenderar starkt och upprepar rubriken "Kali Orexi" (smaklig måltid).

2 kommentarer:

Max sa...

Jag måste nästan stämma upp i dina grekiska lovord. Sandys gör, om det är rätt person bakom disken, extremt goda mackor. Mitt favoritställe är den på Folkungagatan.

Oskar sa...

Är det du och den övriga redaktionen på bilden, Xtian?