7 aug. 2006

Rapport från Växtriket


För den "normale" snabbmatsätaren så brukar ju snabbmat innebära kött. Men nu är ju, som vi återigen vill förtydliga, snabbmat ett serveringssätt. Och inget annat.

Så därför finns det ju måltider för den som inte äter kött. Eller finns det det?

Vår nya vän Maria Byström som är vegetarian beklagade sig för oss:

"Någon som vet eller hört vilken vegorätt de ska ta in nu när de slutat med de där "garden nuggets"? Jag vill ha en veggieburgare med en massa dressing. mmmmm"

Eftersom vi vill att Maria skall få säga "mmmmm" så var vi ju tvungna att kolla.
Och då hela Redaktionen alltsomoftast väljer kött så har vi inte ens märkt att "Garden Nuggets" gått i graven. Pinsamt men så är det.

Vi gjorde slag i saken och kollade in läget på de fyra SnabbmatsIkonerna Sibylla, MCd's, Max och Burger King (Maria verkar bo i de centrala delarna av Stockholm så alla dessa alternativ torde fungera för just henne...)

Sibylla: på sin Riksmeny så har de ett "Green Meal" som innehåller "vegetarisk burgare, strips och dryck." Informativt så det förslår...

Max: ett alternativ, Greenburgare: "Lakto OUVO-vegetarisk burgare med cheddarost, tomat, krispig isbergssallad, lök och Max originaldressing - allt omslutet av ett gyllenrostat mörkt fiberrikt bröd." Låter väl inte så tokigt. Om man gillar MAX orginaldressing (men lägg av o gnäll nu...byt dressing då för fasiken Xtian!(Övriga Red's anm.))

Kingen:
En "Veggieburger" med bröd, sallad, majo, tomat, lök, ketchup, gurka och "veggie burgare". Låter väl inte så tokigt?

McD's: inget. Nothing. Nada. Niente. Zip. Zilch. Oerhört förvånande. Vi vände oss till Oraklet i Skärholmen - McSvar. Vår vän "Katarina" svarade mycket snabbt - kanske den snabbaste responstiden någonsin faktiskt.. Svaret löd:

Hej Världens mest initierade och jätteroliga snabbmatsblogg! (nä, vi ljög, det la vi till själva...)

Tack för ditt mail. Vi har för närvarande inte någon vegetarisk produkt på menyn. De produkter vi har haft har visat sig tilltala en mycket liten grupp av våra gäster. För oss är det viktigt att kunna presentera en produkt som lockar gäster som vill ha ett alternativ med grönsaker och arbetet med att fylla detta tomrum pågår för fullt. Vi hoppas att kunna lansera en färdig produkt i slutet av året.
Well you better pick up the pace fast my friends! Att inte ha ett vegetariskt alternativ till burgare låter lika framåtsträvande som att skaffa en telex för att "aldrig tappa kontakten".


- Vän av ordning (och det finns det en hel del har vi märkt) kan ju anmärka på att man kan ta sallad till exempel. Ja, men nu var vi mest ute till ett alternativ till en hamburgare. Och en sallad är inte en hamburgare. Punkt.

Andra alternativ till dessa fyra drakar? Kom gärna med andra förslag (som är hamburgare alltså)!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken underbar blogpost och vilken research*applåderar*

Jag tycker också det är oförskämt av MacDonalds att inte erbjuda veggiealternativ. Det är rena 80-talsfasoner att bli hänvisad till "en grönsallad" (Minns alla råkosttallrikar som ständigt var vegoalternativet då och ryser)

Och vilket snack om att "jobba på att ta fram en produkt". Hur svårt kan det var på en skala? Utbudet och kunskapen om vegoalternativ och tillverkning har väl aldrig varit så stort som idag.

Nope. Det är tur att det finns lite mer uppdaterade snabbmatskedjor som förstått vad en vegetarian av i dag vill ha. Burgare mellan två hamburgebröd, tillbehör och massor med dressing samt pommes frites och kolsyrad dryck till detta.

Det lönar sig på fler sätt att ha veggiealternativ på menyn. Exempelvis om jag är ute med ett gäng på 10 personer och jag är enda vegetarianen så är det ju jag som styr var vi ska äta. Jag vill bli mätt minsann så då går hela sällskapet till Max, Sibylla eller Burger King. Och MacD förlorar 9 kunder :-)

Tusen tack för en bra post och en kanonbra blogg!!!!

Joppe sa...

Hmm. Bara jag som reagerar på att Max serverar en Lakto-Ouvo-veggoburgare med cheddarost och originaldressing?
Vad görs ost av? Har iofs länge misstänkt att den amerikanska cheddarn görs av återvunna PET-flaskor, men nån sorts mjölkrest måste det ju rimligtvis finnas eftersom den får heta »ost«. Men det är ju inte så svårt att skrapa bort smält ost från en varm burgare :P
Skulle bli förvånad om inte dressingen innehåller nån form av majo oxå, dvs ägg...
Oops.
Nåja, det kvittar för mej som gärna tar både extra ost och bacon på min Big King XXL...

fenix sa...

Joppe,

är man lakto-ovo-vegatarian så betyder det just att man äter mejeriprodukter samt ägg. ;)

annen sa...

För övrigt kan jag rekommendera MAX:s vegetariska hamburgare. Det är den godaste jag någonsin har ätit. Sen att den innehåller mer fett än en vanlig standardburgare på MAX är en annan sak :P

Burger Kings hamburgare smakar inte bra alls. Den lägger sig som en gröt i munnen med en jättekonstig eftersmak.

Sibylla har jag aldrig provat.

Angående McDonald's så är jag förbannad över att den största av de största hamburgerkedjorna inte kan hosta upp en liten sketen vegetarisk burgare. Kan MAX, Burger King och Sibylla göra det så ska väl detta internationella företag kunna göra det?! Jag är vegetarian men äter fisk så för min del funkar det ju bra med en McFish men när jag ska äta där tillsammans med min pojkvän som varken äter fisk eller kött så får han sitta där och knapra på pommes och försöka bli mätt på det. Så vi bojkottar det där stället och ni hittar oss på MAX med varsin veggieburgare i handen! :)

Joppe sa...

Åååh typiskt.
Här trodde jag att jag var lite klipsk och finurlig för en gångs skull. Åsså visar det sej att jag är precis lika korkad som vanligt.

Nåja, tack Fenix för att du lärt mej nåt nytt idag.

Frida sa...

Hejsan bästa redaktionen, hittar ingen postning om att Max håller på att öppna mitt på Vasagatan. Har kört bort anrika Tre Remmare minsann. Kanske kan va nåt att kolla?

Jilly sa...

Nej, nej, jag håller inte med personen som skrev att MAX har god vegburgare... Den är vidrig! Och superdyr för något som smakar som om man själv slängt ihop det snabbt i det egna köket...

Saknar McDonalds vegburgare som fanns för ett par år sedan, den var riktigt riktigt god! De borde prova den igen, skulle nog fungera bättre nu när det är så pass vanligt med vegetarianer.

För de som äter fisk kan jag rekommendera McFish som är rätt god.

Helena Söderlind Paues sa...

för de som bor i Sthlm finns det en vego (kanske tom vegan) restaurang på Scheelegatan nästan aldeles vid St Eriksgatan. De har burgare och wraps på menyn.

provade en wrap som var helt ok!

Helena igen.... sa...

Förresten!

Var i Umeå i helgen. Ingen Mikaela och Tomas (visst hette burgarna så?) så långt ögat nådde!

Kan dock konstatera att Max REGERAR!

Anonym sa...

Helena! Bra tips! Jag har käkat där. Helt ok.

länktips: http://www.green-n-lean.se/

Mumma.

ondskan sa...

Men... FALAFEL.

Anonym sa...

Hallå! Veggie är ju så 90-tal det kan bli! Bristsjukdommarna som veggiekulturen har skapat talas det tyst om.

Max sa...

Anonymous: är du en sån där militant köttätare?

Anonym sa...

Till Anonymous:

Bristsjukdomar kan man få av alla slags koster om man äter ensidigt. Jag är vegetarian och inte vegan och får i mig alla näringsämnen jag behöver. Veganer behöver tillsätta B12 vitamin.

Att äta vegetariskt inebär inte att man plockar bort köttet och struntar i att ersätta det med någonting annat.

hälsar Maria

Oskar sa...

-> Max: Du menar en sån där som bränner ner grönsaksgrossiter?

Max sa...

Oskar -> Ja, precis en sån. Och en sån som släpper ut potatisarna ur lådorna på Hötorget.

ondskan sa...

Anonymous: helt oslagbart att ta upp bristsjukdomsrisken med vegetarianism i just den här diskussionen. För vi vet ju alla att just HAMBURGARE innehåller alla de vitaminer och mineraler vi behöver. Det och coca light.

dan s. sa...

Den inställning som Maria mfl har till McD är rätt intressant."oförskämt av MacDonalds att inte erbjuda veggiealternativ". Det visar på nåt sätt att snabbmatskejdan blivit en samhällsfunktion som alla ska kunna ta del av. På samma sätt som att alla ska ha möjlighet att köpa medicin på apoteket och få posten utdelad.

Anonym sa...

Cool blog, interesting information... Keep it UP evolutions of internet advertising buy xanax gmc safari accessory Mastercard pinellas county Free full recording studio software Free college loans Fake slot machines for sale Used car covers Police training management England insurance life term Block popups uk con ferr roof rack Who ship viagra without prescription ultracet online Zocor and antibiotics bad credit personal loan lottery result teen jobs wedding invitations Pay per click directory positioning