24 juli 2006

Sommarkiosken

Finns det inte i alla orter som är så kallade "sommarstäder" en kiosk som alla känner till? Den där speciella kiosken, som nästan är känd två byar bort. Eller som lockar folk från andra sidan stan. Som gör något så speciellt att det skapar längtande blickar och kurrande magar när man pratar om det.

Sommarkiosken i Bjärred är en sån. Folk vallfärdar under sommarens varma dagar hit för att svalka sina gommar med deras helt underbara mjukglass.

På vår snabbmatsodyssé genom Sverige så stannade vi till. Och gjorde som alla andra - stod i kö, tittade på alla som åt JÄTTEstora mjukglassar. Funderade över vilken man skulle välja. Och köpte.

En av oss valde en stor, strut, med riven choklad. 20 spänn. En lokal frilansare valde likadant, men med det underfundiga tillägget "sylt" för en krona extra. Underfundigt? Jo, dom lägger en klick sylt mitt i glassen. Det ni! En egen liten hemlig pärla mitt i skattkistan så att säga.

Och det var gott. Så till den milda grad att vi nästa rekommenderar att köpa en liten. För det är mäktigt så det förslår.

Medan vi åt fick vi lite historiska vingslag i form av historien om "Janne" som drev kiosken för några år sen. Han var själv så tossig i mjukglass så han gjorde den gärna extra god. Med hjälp av extra grädde. Den sommaren fick kunderna nästan nog av mjukglass. Men.. Janne var oxå en affärsman och kunde göra lite "Brand Extension" på sin mjukglass. Blev man sugen på glass efter grillningen på kvällen så kunde man bara ta sin tomma BigPack-låda hemifrån och cykla ner till Janne så fyllde han upp den för en extra slant. Snacka om gössigt!

Är ni i trakterna av Bjärred/Lomma så missa inte denna Skånska VästkustPärla

3 kommentarer:

daniel sa...

Så sant, den har hållt i många år, redan som barn åkte vi dit och gick på bryggan och käkade mjukglass. Suveränt!

Åsa sa...

Ett annat skånskt glasstips: på Ven finns världens godaste, hemgjorda glass. Ta båten från Landskrona, hyr en cykel och lev på glass hela dagen lång :)

Anonym sa...

Where did you find it? Interesting read Database website development Emerald coast house rentals Risk auto loans Roho wheelchair cushions tucson