31 juli 2006

Platt fall med Pigall

Place Pigalle, detta syndens näste i romantikens huvudstad Paris (vem har inte sett/hört/uttalat resebyråklyschan "Möt våren i Paris"? Eller "Irland the Gröna Ön", eller "New York - staden som aldrig sover"... jaja, iallafall).

En plats fylld av historiens vingslag, den Röda Möllan, de lättfotade flickorna, turistfällorna och den kanske föga kända koncentrationen av butiker som säljer musikinstrument.

Pigalle. Bara namnet frammanar bilder av can-can-töser som springer skrattande längs gatorna. Hårdhudade och hårdsminkade fransyskor som står i gathörn och gränder och bjuder upp till dans. Amerikanska turister med ögon stora som tefat. Servitörer som röker Galuoises och lockar med "tru frensch kitscheen" och skyfflar på en Croque Monsieur för €15 och taskit rödtjut för €10 i en alldeles underbart charmig liten glaskaraff "bara för dig"...

Synd.Glädje.Lockelser.En balans mellan förtjusning och fördärv.

Så hur kunde man döpa en stycksak i choklad till Pigall?

Pigall är stycksaken som Gud glömde - så också Kraft Foods eftersom den inte finns med på deras hemsida.
Ungefär en gång per decennium står man där och funderar.. "Pigall? Pigall, Pigall, Pigall? Hur var det nu den smakade? Kanske skulle man ta en?"

Vi tog en. Och tryggade upp med en dubbel-Japp utifall att.

Vi fick slänga en halv Pigall och en hel Japp. Och det av en Redaktion som gärna hyvlar osten ner i det täckande vaxlagret.

Men det gick inte att äta. Vi höll på att köra av motorvägen av ren vämjelse. En tunn chokladyta över nåt som närmast kan liknas vi halvhärsket smör smaksatt med syntetisk nötsmak. Till detta ett oidentiferbart "kras". Är det "krisp" eller är det "bit av nöt"?

Vi trodde först att vi drabbats av en mildare variant av sommarkräksjukan. Men icke. Det var Pigall.

Att behöva slänga en Japp, en hel Japp, på grund av Pigall är ju ingen förmildrande omständighet. Ren och skär ilska blir snarare reaktionen.

Vi vet inte ens hur man ser på Pigall som produkt? Vem är målgruppen(pensionärer?)? Hur säljer den(antagligen bra nog för att få finnas kvar)?


Och tillbaks till Place Pigalle. Hur såg man kopplingen?

Den enda likkheten med Place Pigalle kan vara den en varm sommardag, mitt på dagen, där nattens lockelser förvandlats till stinkande avskräde i rännstenen i jäsande värme, ej värdigt kringstrykande hundar.


Vi kommer aldig mer att köpa Pigall. Inte ens som tjänst till nån annan. Vi ser det som en tjänst att inte köpa en Pigall till nån.

18 kommentarer:

Max sa...

Oj, vilka känslor :D Själv tycker jag Pigall är hur god som helst.

Det lilla krispet ger en extra känsla. Utan det skulle den vara en i mängden. ;)

Xtian sa...

Max, vår Max. Vi som hade så höga tankar om dig.... Nä, jag är ledsen. Å hela Redaktionens vägnar kan vi inte annat än beklaga.

Vi tycker den smakar vämjeligt.

Men hey, alla får ju tycka vad dom vill.

nb sa...

fniss, när jag är sugen på ngt riktigt äckligt, en ggn var femte år vill säga, brukar jag köpa pigall eller skotte....

Anonym sa...

Nej men nej, Pigall är ju hur gott som helst! Men bara ibland, och äter man en hel - ja då mår man väldigt illa. :) Men en bit ur Dubbel-Pigallen går bra, blev hur sugen som helst nu när jag läste... Håller dock med nb, Skotte är riktigt äckligt och något man bara köper om man har stort chokladbehov men ändå försöker vara nyttig - dvs äter en tugga och slänger resten. :)

Max sa...

Haha :)

Oskar sa...

Får testa en Pigall tror jag. Är nog 20 år sedan. Har alltid haft en bild av att det är pensionärs-godis men efter Max vittnesmål får jag omvärdera det :) Kan Paris-kopplingen var felaktig? Kan den kanske vara döpt efter Danspalatset Pigall i Nässjö?

Citrin sa...

Haha! För ett par dagar sedan tänkte jag på Ica "Hmm Pigall... Åt jag EN gång och det var skitäckligt, vem käkar det där?" :]

Xtian sa...

Ja, vi kan ju knappt tänka på det utan att få kväljningar... Pigall alltså. Men Skotte ligger nog lite högre på smakskalan. Även om den ytterst sällan hamnar i inköpskorgen

Oskar: kanske är det danspalatset Pigall i Nässjö som de hänvisar till. Åldern på besökarna där speglar i allafall vår tänkta målgrupp och även åldern på varumärket Pigall...

Anonymous: hur tänker du då? Köper du en dubbel stycksak och sparar en del? Och hur länge då? Vi skulle få krupp om Redaktions-köket var fullt av stycksaksförpackningar med bara en i... Men utveckla gärna, kanske kan vi se storheten i att köpa dubbel o äta singel.

Max sa...

Hej jag heter Max och jag gillar Pigall.

ondskan sa...

GAS. Jag älskade Pigall när jag var ca 8, då köpte jag alltid Pigall som lördagsgodis. Sen dess har jag inte provat, men kanske att jag också får gå med i AP sen. Ska undersöka hur det förhåller sig med den franska kopplingen också!

ondskan sa...

http://www.nassjo.se/naessjoe/specialsidor/kontakta_oss/fastighetsbolaget_pigalle

Åsa (fd anonym) sa...

Storheten ligger självklart i att man kan göra som jag gjorde häromdagen när jag köpte en Pigall (sa ju att jag blev sugen när jag läste erat inlägg). En singelbit slinker ner på väg hem från affären och ger en blodsockerskjuts som räcker hela vägen hem. Senare på kvällen när man känner för något sött så ligger den andra singeln där och bara väntar på att få stilla sötsuget, alldeles lagom storlek och härligt krispig. :) Har man tur dock så glömmer man bort sin singel-Pigall till nästa dag (vilket ju kan hända då Pigall-suget försvinner efter en bit) och då blir ju den biten en ännu större njutning och så behöver man inte äta något mer sött den dagen. ;)

Xtian sa...

Åsa (fd. Anonym): we love you. Att verkligen ha en hel plan för hur man njuter av sin dubbla stycksak(med tillhörande "surprise"-backup!!)! Det är såna kvinnor män letar efter.

Åsa sa...

Haha, tänk det visste jag inte. Jag får ta det som "raggningsknep" nästa gång på krogen då - "Hej där, ska vi gå hem till mig och dela på en Pigall?" ;) Pigall måste ju vid närmare eftertanke vara den perfekta date-chokladen - man behöver inte känna sig snål för att man bara ger en bit till den andre och man kommer heller inte sakna den andra biten eftersom man börjar närma sig illamåendet. Fast vill man få ett snabbt slut på daten kan man ju alltid ge bort hela dubbeln. :D Hm, det kan nog bli något det här, bara man inte råkar på någon som ni som skulle springa skrikande därifrån... Måste sluta tänka på Pigall nu...

Oskar sa...

Gjorde misstaget att köpa en Pigall idag. Fy Fabian. Smörig med små bitar som påminner om söndertuggad tandlagning. Står faktiskt på paketet: "Rekommenderas för 2 portioner". Känner mig mer och mer övertygad om att Nässjökopplingen är den riktiga...

John sa...

Pigall blev just mitt nya favoritgodis häromdan. Så till den grad att jag var tvungen att googla det och hittade hit. Kruxet är bara att det är så dyrt, allt över 60 kr / kg är dyrt! Jag skulle vilja köpa Pigall per kg i stora bunkar och bara sitta och mumsa. Nån som vet var man kan få mängdrabatt?

Ulf sa...

Tycker inte alls den var så farlig, inte jättegod, men inte alls så äcklig som ni beskrev.

Karin sa...

Med risk för att bli lynchad ;-)
Jag gillar Pigall! OCH Skotte!

Man ska köpa en dubbel av varje sort. Sedan halverar man bitarna och äter först en halv bit Skotte och sedan en halv bit Pigall. Ljuvligt gott!

Räcker till fyra gånger; precis som Åsa vill jag ha något kvar att glädjas åt. Eller att återupptäcka i skåpet ...

Köper någon annan dubbelbit ibland (= mkt sällan) för att prova om de inte var goda ändå. Men blir besviken på alla andra, förutom Brejk, den duger. Framför allt när man inte ska äta den hemma.