29 maj 2006

Oljekris? Icke!


Den gamla klyschan "det är så härligt osvenskt" är helt klart applicerbar på olivolja. Eller var så ganska länge i allafall. Många av oss är uppväxta med den klassiska flaskan Mazola stående i skafferiet.

Men vinden har sakta men säkert vänt, den härligt osvenska stilen att hälla olja på mat i tid och otid har gjort att vår matlagning går som smort ...
Nu finns det i varje snabbköp minst ett par-tre stycken extra virginoljor, minst. Och alla har sin favorit och har blivit veritabla experter på olja.

Färsk statistik visar också på att vi konsumerar en hel del olivolja. 54% av svenskarna häller olivolja på maten 2-3 ggr i veckan. 18% oljar in sig eller sin mat hela 4-6 gånger i veckan, 13% varje dag.

Var häller vi oljan? 74% i salladen, 72% till stekning (skall man steka i olivolja, det trodde vi var fel, blir inte den kass över ett visst gradantal??) 20% är "härligt osvenska" och ringlar den på bröd och njuter.

Och hur i hela världen får vi det här till snabb mat? Jo, för just det sistnämnda i ovanstående. En riktigt god olja kan höja smaken på det mest enkla av ingredienser/basvaror. Ta en bit bröd, lite god olja och en nypa gott salt - och du har en snabb, smaskig liten godbit. Och så kontinental du blir helt plötsligt också...

Eller ta Ruccola, dena trendsallad som folk sprider omkring sig som maskrosfrön för vinden - vilket inte är långt från hur den smakar - som bittra sura maskrosblad. Tills man häller på en liten gnutta olja - då förvandlas denna bittra poppisgrönsak till en barfotadans på en somrig blomsteräng.

Våra favoritoljor just nu: Zeta Casa di Luca för basmatlagning och Fontanas Extra Virgin Kolymvari när vi njuter en stund.

(och vi tackar Fontana för info om olja och hur vi använder den)

2 kommentarer:

Kinna sa...

Brödtricket med grässmakande olivolja provade jag för någon helg sedan. Mums! Nu har jag inhandlat en valnötsolja som ska testas.

Max sa...

Ah, vad kul att du fick nytta av informationen :)