8 maj 2006

Ducka! Nu kommer Dukkah


Redan i det gamla Egypten....

så såg man till att mumsa på snacks så fort man bara kom åt. Och nu finns det bevis för att det inte bara var pergament och spetsiga byggnader som de lämnade efter sig.

Dukkah - en kryddmix av hasselnötter, mandel, sesamfrön, kummin, koriander, salt o socker. Man tar en brödbit, doppar i lite god olivolja(eller äcklig om man gillar det..) och sedan i dukkahn - voilá! En inte alltför ohälsosam och framförallt god liten munsbit att belöna sig själv med - the Egyptian way.

Är man lite mer modern så kan man blanda kryddmixen med t.ex. creme fraiche eller ricotta och får en underbar dip.

Och om man inte har en egen pyramid, badar i åsnemjölk och har någon som fläktar en med palmblad och lyder ens minsta vink - hur kommer man över den här exotiska lockelsen?

Jo, man tar reda på var man kan köpa produkter från NoMU, ett Sydafrikanskt företag som förutom Dukkah har en massa annat gössigt oxå. Den svenska distributören heter Lotta Jedeur-Palmgren och henne hittar du här. (Gå in under "availability").

(Vi träffade henne på GastroNord och gillade både henne och allt hon hade att saluföra, fast det kan vi inte skriva om här, det är mer slow än fast).

4 kommentarer:

Elin sa...

Men ni är väl för underbara! jag läste om Dukkah i nån mattidning och blev lite nyfiken, fast jag har aldrig sett det i någon matbutik. Tack för påminnelsen! (nu ska jag bara försöka komma ihåg vad jag skulle ha den till....)

Lisa sa...

Jag har tidigare skrvit om dukkah och lovar att lägga ut recept i veckan. Er favvo-dukkah (min komplimang för er utsökta smak!)finns för övrigt på Möllans ost i Malmö.

Kinna sa...

Jag älskar den här blandningen. Brukar göra den ibland och då. I mitt recept ska man ta lite tunnbröd, doppa i olivolja och sedan i dukkahn. Jättegott som MatTina sa.

Citrin sa...

Låter ju riktigt gott. :D