1 maj 2006

Be still my beating heart


Färdig mat är gott. För det mesta.

Vi gillar när det inte snålas med råvaror och smaker. För det mesta.

Men ibland blir vi förvånade hur fel det kan bli.

I fredags bestämde vi oss för att köpa Bearnaise-sås. Färdig. "2 för 35:-" Kosterfiskarn
Nu kan man nu fråga sig varför ett företag som Kosterfiskaren - experter på vad som kommer från havet och därtill hörande röror, har med Bea-sås att göra.
Inget skulle det visa sig.

Väl uppvärmd slevades det upp en rejäl matsked på varje tallrik. Och sen var det dags att njuta. Trodde vi.

Sällan har jag smakat nåt så kvalmigt. En liten dopp av potatisen, och då menar vi en lite spets av en potatisklyfta, resulterade i en mättnadskänsla utan dess like. Utan att tillskriva det en härlig mättnadskänsla, utan en övergödd svettig kvalmig mättnadskänsla. Efter en knivsudd...

Det var då vi fattade misstanke. Och kollade innehållsförteckningen. Av 100 g sås är 77, 5g fett. Nä, inte 7,5 g. SjuttiSju... Komma fem.

Asså, ibland måste man bekänna färg. Vi har inget mot fett i mat. Tvärtom. Men som med allt annat så måste det vara en balans.

77,5 g fett är ingen balans. det är ju för fasiken en övertippad vågskål av hjärtstillestånd.
Och det smakar tvi vale oxå.

Stay away från Kosterfiskaren. Eller ha en kardiolog standing by när ni äter.

Kosterfiskaren: Sluta med sås. Fortsätt fiska.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Havregryn kanske?

Kära ffl! Detta ert inlägg vittnar om, inte en lucka, snarare en avgrund i er bildning vad gäller det ni är satta att - ofta med bravur, vi gillar er - bevaka. Ursäkta en yngling, men vilken är huvudingrediensen i bearnaise? Råris? Polenta? Havregryn?
Nej skärpning! Den bearnaise vi vispar ihop består till åtminstone 95% av smör. Och smör är - håll i er nu - ja just det: fett.
Kosterfiskarns B är förmodligen något av det äckligaste som gjorts, någonsin. Orsaken står dock att söka i andra faktorer än fettinnehållet.

Elin sa...

Jag har gjort egen bearnaisesås en gång och misslyckades totalt. Det blev mycket disk och ingen sås. Delvis kan det bero på att jag var höggravid och trött och lovade att servera en klassisk Surf&Turf trots att förvärkarna redan hade börjat. Vi får se om inspirationen någonsin återkommer att göra en egen bearnaisesås. Vilken rekommenderar ni?

Xtian sa...

anonymous: jassåååå? Det är SMÖR i bea-sås, ja men då så... Självklart vet vi att det är smör i en beasås. Och om den "ni" vispar ihop består av 95% smör, ja då är den kanske extremt god eller extremt äcklig - ge oss ett märke som vi skall testa, så gör vi det. Är den egengjord/hemrörd - ja, då platser den ju inte riktigt på FFL.

Och fettinnehåll, ja det finns ju grader i helvetet. Blå Bands pulvervariant kommer upp i ca 51% om man håller sig till instruktioner på paket. "Spisa" från Rydbergs innehåller enl. egen utsaga 39%. Sen finns det ytterliagre en skön 76%-are i Rydbergs "Vår Finaste"-serien. Vi har dock ingen åsikt om ngn av ovanstående eftersom vi aldrig eller för extremt länge sedan testat dessa

Noter, vi älskar kommentarer. Vi älskar våra läsare. Så må ingen skugga falla över underbara anonymous, vi måste bli ifrågasatta då och då.

/Red. FFL

Laura sa...

Ojoj, nu sitter jag också här i chock. Skulle bara se vad som kommenterats och vad får jag veta. Jo! Att det är smör i bearnaise-sås! Hujedamej, hade jag då aldrig trott :D. Haha, nåja tur att man som jag inte tycker om Bea (strange I know), förutom den kryddiga sorten som iaf går ner. Kosterfiskarns lutfisk, den är däremot riktigt, riktigt smaskig :)

Anonym sa...

Det är ju märkligt att ni rackar ned så på Kosterfiskarns Bea-sås. Jag har hört precis tvärtom ifrån många håll, där de flesta håller denna för att vara nr 2 efter Lohmanders färdiga Bea-sås. Smaken är ju som baken men billigt att klanka ned ett helt varumärke som faktiskt har väldigt mycket fina varor.