19 apr. 2006

RövLök!


Vi är så trötta. Måttet är, bokstavligt talat, rågat! Nu sätter vi ner foten! Drar en linje!

Rödlöks-vomeringen i mat måste få ett slut.

Närhelst man köper en sallad eller en macka eller en wrap eller annan snabbmat med grönsaker i - så finns den där. Säcken med rödlök. Gärna med rotbitar kvar. Och just i ett överflöd som får en att må illa. Som lägger en slöja av rödlökssmak över hela anrättningen Och som sätter djupa spår på dina smaklökar och i din anderäkt för resten av dagen.

Missförstå oss rätt: Rödlök är underbart gott. Och vi tycker att man kan ha röd lök till allt.

Men vi gillar inte när man gödslar med den.

Är det för att det är en billig råvara? Är det för att man vill "sätta färg"? Är det för den goda smakens skull? Finns det en rödlöksmaffia som tvingar sig på restauratörer runt om i Sverige? Har Svenska Rödlöksodlarnas Riksförbund anlitat en yttersk skicklig PR-byrå?

Ja, vi vet inte men tippar på en kombination av allt ovanstående.

Sitter man i ett helt vanligt lunchrum, på ett helt vanligt företag, en helt vanlig dag - så är det en vanlig syn att folk sitter o plockar rödlök ur sina sallader och smörgåsar.

Inte okej tycker vi. Lägg av med det!

Nu har vi "rasat" klart över "Rödlökschocken"

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Fastnade totalt i denna blogg, verkligen rolig att läsa :) Jag skulle gärna se ett test av Gooh! (tror jag att det heter), snabbmat från operakällaren som säljs på centralen i sthlm. Vore kul att se vad ni tycker om det.

/Malin

Vickan (matplatsen) sa...

Kunde inte sagt det bättre själv!!! =) 1/10 av all rödlök vore mer än nog!

Xtian sa...

Malin: vi älskar Gooh! Skall komma ihåg att skriva det bara...har för mig att vi har gjort det...men minnet sviktar... Får göra det igen i så fall.

Vickan: tack för den bekräftelsen, trodde vi hade en spaning där - nu vet vi att den stämmer. Sjysst laxrecept på din sajt förresten..

MrArboc sa...

Amen! Ungeför som för ett antal år sedan när soltorkad tomat var på modet - då fick jag t.o.m. denna tomat på en ost- och skinkmacka på an lastbilskrog. Mycket ska man vara med om.

Rödlök som legat ett par dar på en plastförpackad macka på Statoil är ingen höjdare...

Xtian sa...

mrarboc: huvet på spiken - soltorkad tomat har gjort samma resa.

Kinna sa...

Håller med dig om rödlöken. Den är överallt ibland på tok för många gånger. Tycker att den alltid hänger med i wokad mat, liksom massor av vitkål. Utfyllnad som är trist!!!

Maria sa...

Väl talat/rutet - som alltid!