1 feb. 2006

X-rated?!


Gillar choklad? Gillar kex? Gillar inte smulor? Nu finns det en lösning. Kanske

Marabou ger sig in i giganternas kamp. Man ger ut en waferbaserad chokladstycksprodukt. Läs: man tar sig an Cloettas Kexchoklad.

Marabou X finns redan i butik. Idag fick vi pressreleasen.

Där lär vi oss att:
”Konsumenterna uppskattar kexprodukter för att de fungerar bra som mellanmål och som energipåfyllning. Samtidigt tycker man att det är jobbigt med de smulor av kex och chokladbitar som landar i knäet och ger fläckar. I Marabou X har tagit fram en lösning på smulproblemet. De portionsstora bitarna passar bra för att ätas hela och då slipper man bryta eller bita av produkten vilket är det som ger smulorna.
(Notera: "I Marabou X har tagit fram..." inte vi som skrivit fel. Kraft Nordic som har haft bråttom)

Redaktionen köpte och smakade igår. Idag berättar vi

7 stycken "Waferchoklad-limpor" i varje paket. För att låta lite måttlig har man skrivit "För 2 portioner" på baksidan. 2 portioner som äts direkt efter varandra, av en och samma person i så fall. För stort är det inte. Och hur delar man 7? Då måste man ju bryta av en på mitten. Och då blir det smulor. Och då funkar inte den smulfria lösningen.

För bryter du bitarna så smular de. Och hur stora vi än är i truten så vill man bryta dom här. Lite för långa för att det skall kännas som en trevlig chokladbit på tungan. Eller så får man tugga på medan man stoppar in den i munnen. Och då blir det mer som en maskin som matar på (vilket kan vara kul att leka ibland, sitta o tugga i sig i små tuggor snabbtsnabbtsnabbt och hela tiden. Men bara ibland).

Smaken. Ja, nån Kexchoklad är det inte. Den smakar gott. Men eftersom man har satt referensramen med kexchoklad så blir det svårt att inte göra jämförelsen.
Kexet(wafern)smakar mer. Och mer är inte nödvändigtvis bra. Smakar lite som det är, ja vi vet inte, ägg eller nåt i kexsmeten. Eller är det en vag smak av riskaka? Det är i alla fall en annan smak. Inte otrevlig. Men ovan.

Tittar man på det så ser kexet mer vitt ut. Lite asiatisk räkchips-vitt. Låter kanske inte så kul. Men så ser det ut.

Och eftersom vi tycker att bitarna är litelitelite för stora för våra sötsugna små "munnelunnisar" så blir vi tvungna att bryta. Och då smular det.

Asså, kollar man på waferprodukter på chokladstycksmarknaden så har man ett nästintill Sisyfosarbete för att ge Kexchoklad en match. Att slå ur underläge är ju både berömvärt och lite coolt. Men i det här fallet är det svårt. Redaktionen kommer att köpa Marabou X när vi vill vara "nyttiga" - dvs låtsas att vi inte skall äta upp en hel - "bara" ta en av de 7 och spara resten(och sen svulla i oss alla ändå). I alla andra fall kommer vi att köpa Kexchoklad.

Men det är kanske det som är grejen? Man vet att smaken är svår att kopiera. Man vet att konsumenten redan har smakreferensen Kexchoklad. Och därför blir USP:en (Unique Selling Proposition -reklamord för "kundnytta") att den inte smular. Att den är smidigare att hantera. Och det är kanske det som går hem. Man når barnfamiljer som inte vill kladda ner barnen. Barnen växer upp med en ständig Marabou X-smak svajande bland smaklökarna. Och sedan är Kexchoklad bara ett minne blott. Hmm..tänk som det kan gå.

Jaja, den som lever får se. Testa och se vad ni tycker. Om inte så har ni en anledning att äta sötsaker ("Ja, men dom på FastFoodLovers sa ju...")

Inga kommentarer: