27 feb. 2006

Böcker om mat


Kinna på Kinnas Blogg har en svag aning om att vi inte bara gillar snabb mat utan har några ess i kock-rock-ärmen. Får se om vi motsvarar förväntningarna:

1. Hur många kokböcker jag äger? Senast vi kollade räknade vi till 42.

2. Vilken kokbok är den som jag köpt senast? 1 kokbok - "Långsam Mat - och lugnare liv" (Lena Katarina Swanberg och Maria Jonsson). och 1 matbok (om mat/krog/kockyrket etc men inte nödvändigtvis med recept) "Fullständiga Rättigheter - 50 goda år på den svenska krogen. Sannigar och skrönor från kök och matsalar"

3. Vilken kokbok jag läste senast? De 2 nämnda ovan, paralelläser dem. "Långsam mat..." är pretentiöst dravel om Slow City/Slow Food på ett snusförnuftigt sätt som inte passar oss. Men fantastiska recept. "Fullständiga Rättigheter" är en mycket skön exposé över det svenska kroglivet och dess utveckling från krigsslutet fram till dags dato. En bok som alla borde läsa om man är intresserad av krog och mat.

4. Nämn 4 böcker som betyder mycket för dig.
- "Kallskänkans Kokbok" av Karin Chädström. Klassiska recept med historisk bakgrund. Man säger att bakom varje stor man står en kvinna. Här är kvinnan bakom många av de stora svenska kockarna
- "Sturehof Kokbok"(pocketversionen) en liten men naggande god vän i köket när man vill svänga ihop något otroligt gott(Pröva "San Augustinröran" kitschigt namn, klatschig smak!)
- "Hemkunskap - grundbok" snodd från Hemkunskapen, Slottstadens Skola i Malmö, sent 80-tal. Inspiration, lärdom och sköna levnadsregler i klassisk socialistisk folkhemsanda. Fantastiska basrecept på "pilaffris" och "råkost med Keso" blandas med underbara "Hushållning med resurser - om i-land och u-land"-pekoraler. Ett måste för 70-talisten.
- Internet, www, cyberspace. Kanske ingen bok men ändå något som står till grund för inspiration och utveckling i det som vi kallar Redaktionsköket. Kinnas blogg, Ragazze, Broccoli, Matälskaren och Matblogg.se är exempel på platser vi hittar nytt och läser friskt. Tasteline, Arlaköket är andra platser som är räddaren i nöden eller platser för inspiration eller stilla kontemplation. och allt som vi inte hittar där - det Googlar vi!

Och..just det. Vi skickar vidare till Matblogg.se. Får se om stjärnorna på vår blogghimmel levererar...

1 kommentar:

mr. miller sa...

Aaahh! Visst är den bra! Jag fick den i födelsedagspresent av några goda matochdryckvänner för ett par år sedan. "Fullständiga Rättigheter..." är ett måste om man vill förstå den svenska krogen ur ett bredare perspektiv. Jag tänker ofta på klokskap från denna bok när jag är på krogen; både efter bra och dåliga upplevelser. Svaren på gåtorna finns ofta där.