5 jan. 2006

Tand för Tunga?!


För länge, länge sen, bloggens begynnelse fick vi rekommendationen att testa "Tungburgare" i Hötorgshallen i Stockholm.

Först blev vi exalterade: "Wow, Tung burgare!! Det måste vara the mother of all burgare!" Sen förstod vi. Det var en burgare, fast med tunga istället för malet nötkött.

Här kunde många Fastfood-wannabees bangat ur och visat sitt "korv-och-pommes-frites-unge"-ansikte. Men så icke vi.

Våga! Smaka! Lev! är våra ledord(och en massa andra, men de här passar bäst just nu).

Vi drog ut på det länge. Men gjorde slag i saken idag.

- Basfakta: Det kostar 35 svenska kronor. En stor fralla med äggplanta och rikligt med oxtunga värms i ugn. Fylls med tomat, hackad lök och en fefferoni. Klart.

- Upplevelse: Det är mycket bröd. Nästintill för mycket. Äggplantan och den lätt utsmetade röda såsen på brödet(ajvar?) ger en bra bakgrund till den smekande köttsmaken. Oxtunga är ganska mastigt kött. Smakar som en blandning av god kalvsylta och söndagsstek. Kanske hade man behövt peppra lite.Och salta. Och kanske lite mer röd sås(ajvar??). Men det är helt okej gott. Och rejält.

- Betyg: En svag trea (5-gradig skala). Krydda på mer så kan det bli än godare.

Och för dig som tycker det verkar äckligt med tunga, tänk på 2 saker: det är ingen hel tunga som ligger på ett bröd, man ser knappt vad det ser ut som. Och, vad finns det i en vanlig "Varmkorv" som annars slinker ner utan problem?

Det här är finfint kött värt att smaka i alla dess former. Så Våga!Smaka!Lev! du också.

6 kommentarer:

daniel sa...

Vad finns det i en vanlig varmkorv?

Grisansikte är ett inte osökt svar på frågan. På allvar.

Lisa sa...

Håller med om brödet. Det är supertrist. Och det är för lite grönsaker. Och visst hade det varit bättre med en hetsyrligsås. Men ändå. Tungan räddar allt. En svag fyra är mitt betyg.
Prova nu empanadas på Gonzales! De andra pirogerna i hallen ger jag en svag tvåa (undantaget de karelska i den finska boden som dock kräver rätt mindset: antingen ett medfött nordiskt kynne eller en flaska kosken under västen).

Anonym sa...

Hur får man tag på redaktionen? :)

tor sa...

jag skulle nog vilja vara den som är den och påstår att innehållet i en varmkorv inte lyckas avdramatisera oxtungans gåta.

Xtian sa...

Daniel: intressant med grisansikte, många ser ju just kinderna på grisen som delikat gourmet-mat och hypas till höger o vänster av div. kockar. Resten kanske inte är lika mums..

Anonymous: testa att maila på fastfoodlovers@hotmail.com. Är det snällt så svarar vi....

Tor: var gärna den som är den. Vi gillar det. Däremot ser vi inte riktigt gåtan i oxtungan. Gott kött helt enkelt. Poängen (som säkert inte gick dig förbi, men vi tar det ändå) var mer att avdramatisera mat som annars brukar mötas av "uöööö" och "bluaärp" av folk som gärna trycker i sig ungefär vad som helst utan att fundera på det. Typ det man inte vet mår man inte dåligt av(vilket ju är en ganska bra tes iofs). Skit samma.Du har en snygg sajt. Tack för ditt besök, kom gärna igen.

Space babe sa...

I min barndom kokade föräldrarna understundom en gristunga, om de hade turen att få tag på en, och skar den i tunna skivor för att avnjutas med en konjak till framför tv:n som var fylld av såpopera från Hongkong.

Jag älskar tunga!