10 jan. 2006

Speedy Gonzales!Delar av redaktionen är uppväxta i Malmö. För länge sen. På den tiden så var höjdpunkten när man gick på stan med mamma när hon bjöd på en pirog i Saluhallen. Stort, smakrikt och godare än godast. Så tyckte även Christopher. Fast han gick till Hötorgshallen.

Det gjorde vi idag. Igen. Fast utan mamma, utan Christopher.

Den här gången gick vi förbi tungburgarstället. På inrådan av Lisa skulle vi testa "empanadas". Hade inte en aning om vad det var, men misstänkte något åt pirog-hålet.

Det var det. Empanadas är chilenska piroger.
Fyllda med köttfärs, lök och ägg(?) och kryddor. Väl där så upptäckte vi även såsen "pebre" en salsa-sås fast på chilenskt vis. Lite syrligare, lite starkare - mycket godare.

Gonzales själv är en mycket älskvärd man som delade med sig av lite småtips. Dessutom pratar han exakt som den spanske flygplatsanställde mannen i Sällskapsresan 1. Ni vet han med resväskan och "-Ammarbi?! Ammarbi?! Las palmas - Primera division". Och eftersom vi nog framstod mer som en vilsen Stig-Helmer på vår första smak-charter i den chilenska smakdjungeln så var det en "match made in heaven".

Nåväl, empenadas är piroger stora som en A5. Nästan. Ganska tjocka kanter av bröd, men inte så att det blir trist och degigt som det kan bli på tradiga "Annikkis Pirakkas", snarare "flaky" och krispigt. Fyllningen är som väldigt många andra pirogröror, om möjligt med lite mer fyllighet som blommar i munnen.

I kombination med Pebre droppad över så är det otroligt gott. Utan, ja då finns risken att det kan bli lite torrt. Sås av något slag rekommenderas (för att skymfa hela den kulinariska kulturen i Chile - ta ketchup. Om ingen ser alltså..).

Priset: 15 kronor. Bra pris. Ni får en ordentlig snack, på gränsen till lunch för den icke-hungrige. Köp 2 så är du hemma hela dan.

Notera: Pebre kan användas till allt enligt Gonzales. Kött, sallad, fisk - ja, till och med kombinerat med lite bröd och olivolja. Men om du bestämmer dig för att dippa det här en kväll - ställ in dig på att klä om gommen och byta ut ringmuskeln. Det är bra tryck i Pebre.

5 kommentarer:

Lisa sa...

Åh, men det underbara med empanadans fyllning är den på papperet omöjliga ekvationen med hårdkokta ägg, russin och oliver. Det funkar!

Anonym sa...

Ursäkta Lisa, men HUR kommer man ens på tanken att äta en chilensk pirog och russin?
Råkade du tappa ett paket START över tallriken först eller vad hände?
Sugen på svar!

Lisa sa...

Det var inte jag som började! det var chilenarna! Det är ägg, oliver och russin i den. Receptet är sånt. Inte mycket att göra något åt allltså.

Anonym sa...

Du som frågar HUR man kan äta en chilensk piråg med russin. kolla här. Det är en Chilensk Pirog mycket god med russin.men om du inte har fattat det eller över huvud taget inte ens smakat det så ska du nog vara tyst.
VIVA CHILE!

Anonym sa...

Den som inte har smakat en chilensk empanada vet inte vad de har missat, med pebre till(som jag själv gjorde igår) så e det himmelskt gott, ja, även med russin..Muy rica!!