8 jan. 2006

Futuristic FastFood?


Har ni tänkt på hur snabbmatskedjorna har börjat agera designers? Har designåret 2005 spillt över på våra vänner snabbmatsgiganterna? Vi är vana vid plastsoffor med inbyggda galonkuddar i ryggstöden. Stolar i formpressad metall och bord i plast/laminat-material. Allt för att hålla det lättrengjort men helt okej att sitta där i 12 minuter och äta sin måltid.

Men vi skymtar en ändring bakom hörnet . Ett hörn vi redan har rundat.

Först ut var McDonalds redan 1997 då man tog den gamla flaggskeppsrestaurangen på Kungsgatan i Stockholm och hängde upp Dan Wolgersbilder på ”Scandinavian Light”-träpaneler och ställde ut trästolar. Detta var framtiden….

Jovisst. Åren gick.

När MAX öppnade 2004(?) på Hamngatan i Stockholm valde man att gå ifrån den klassiska MAX/Burger King/McDonalds-inredningen. Istället var det vitt, vitt och vitt. Italienska stolar med limegröna inslag. Projjade filmer på frostat glas. Fräscht och nytt.

McDonalds sjösatte sitt designkoncept mars 2005 som berör ”ett 20-tal restauranger” (pressrelease 2005-03-22, McDonalds.se). Först ut var Sveavägen och Sergelgatan(se bild ovan). Nu har även Folkungagatan varit öppet ett tag med ny design. I de sista skälvande minuterna av 2005 går man ut med att Borås Doddes skall designas(2005-12-14, se McDonalds.se). Här har man valt lite mörkare träslag, designerlampor som hämtade från Nordiska galleriet samt barstolar som för tankarna till en VodkaTonic och Armand Van Helden.

Är detta bra? Är detta något som gagnar kunden? Restaurangen? Ja, kanske. Redaktionen har bara lite svårt att närma sig tanken att snabbmatsrestaurangen, vanligtvis en plats för snabba ”gössiga” mål med mat, skall bli en ”beställa-bord-restaurang”-wannabee . För så kommer det aldrig att bli. Visst, det kan vara sjysst att äta i en lite mer behaglig miljö. Men tänk:

- ju ”mysigare” det är, desto längre sitter folk kvar och tar upp din plats.
- Design kostar. Kostnader som i slutänden hamnar på dina burgare.
- Och dessutom, för er som har sett de nya restaurangerna – när de inte hålls rena så ser det fasiken så mycket otrevligare ut än en ”gammal” restaurang med dålig upplockning.

MAX Hamngatan efter ett tjog barnfamiljer skolklasser och en lunchtimme ser ut som en Alessi-spya. McDonalds Folkungagatan likaså, fast där är det mer ”fet efterfest hos Jonas Bohlin, dagen efter”.

Så inte för att vara bakåtsträvare, men en snabbmatsrestaurang har inga höga krav på sig. Håll det gott, snabbt, enkelt och rent. Resten kan vi leva med. Överkurs-design slår bara på priset och stämningen. Tycker vi i alla fall.

(Vi gillar McDonalds Hamngatan, övre våningen, Rent. fräscht och ändå lite nyare drag i designen. Håll er därmot borta från "Grottan" (nedre våningen) som mer drar åt Hong Kong-lounge och har myssoffor. Tjena...)

2 kommentarer:

kopernikus sa...

Agreed. Apropå lyx vs vanlighet, skulle ni inte kunna prova lite sunkställen eller liknande? Hmm bara en tanke :)

Dubbelmackan sa...

"Det var bättre förr" eller? Nej, hördu. Hellre en Alessi-spya än en A-lagarspya. Heja designen!