4 jan. 2006

Balls to the MAX


Vi är ibland lite hårda mot MAX. Deras mat har inte alltid fallit oss i smaken. Och deras beställningssystem har varit åt fanders.

Men det är ju duktiga grabbar o tjejer. Så vi ger dem chans på chans.

Och deras restaurang vid Norrmalmstorg i Stockholm är ju ett under av fräschhet, design och service. Det kan man aldrig ta ifrån dem.

Igår kollade vi in "Säsongens Smaker" . Tutti-fruttismak på glassen och på shaken. Mango i smoothien och morot i kakan. Och Italienska Ost- och Tomatbollar. Vi har inte riktigt koll på vad dessa smaker har med smällkalla januari att göra, men all heder åt dem för att de inte tvingar i oss pepparkaks- och saffrans-varianter av allt. Ve o fasa för sånt.

Som en lite förrätt till den hemlagade middagen testade vi Italienska ost- och tomatbollar.
Ostbollar med en tomatmix, rullade i ströbröd och italienska kryddor som friteras och säljs för 15 spänn för ett 5-pack. Prisvärt? Nja. Dyrt? Nä.

Smaken då? Ja, här står vi vid ett smakens vägskäl Och har gjort det sedan igår kväll.

Tänk er en reduktion av något, då en mild smak kokas ner och blir extremt stark. Så är det med ostbollarna. Känns som om de en gång i livet var stora som tennisbollar, lades i en panna och fick reducera till storlek av en stor valnöt, men med bibehållen volym av smak.

Förstår ni vägskälet?
Går du åt höger: "Satan vad starkt o gött. Trycket av tomaten exploderar för att sedan mildras av len ost. Kryddorna dansar can-can längs tandraderna och gör high-kicks på smaklökarna. Sälta, sommar och Sorrento, allt i en liten boll."

Går du åt vänster: "Wohooo, vad starkt det blev. Tomatens förväntade lenhet blir en chock för gommen och förtar ostsmakens mjuka smekning som får leva ett liv i skymundan i munhålans skrymslen. Sältan får den mest saltstänkte sjöman att ta skydd bak gomseglet och de Italienska kryddorna hängde ute för länge i solen på Piazzan."

Där är vi. Och vet inte vad vi skall tycka. Vi står vid vägskälet. Låter smakminnet skölja över oss gång på gång.

Testa själv. Låt oss få veta. Den här måste vi lämna till er, kära läsare, att avgöra. Vi är ledsna för att vi inte kan guida er. Men likväl glada för att vi har givit er en mening med livet - att smaka o tycka.

7 kommentarer:

Shellsson sa...

Jag gillar MAX. Kanske för att jag hatar Posten, Systembolaget, vägtullar mm. Kanske för att jag ser MAX som utmanaren. Kanske för att jag är från Norrland.

Restaurangen i Hammarby Sjöstad håller dock hög klass.

Dubbelmackan sa...

MAX var roligare när det bara låg i Norrland. Då blev det som en utflykt i utflykten att gå dit. Men nu är det bara en nödutgång i den svåraste fulbaksmällan.

kopernikus sa...

Dom där ostbollarna är väl inte mycket att hänga granen... Känns som det är nån snubbe som heter Göran som hittade på dom utan nån som helst kundundersökning. Gillar isåfall originalsmaken bättre.

Anonym sa...

Det givna valet av hamburgerrestaurang när jag numera besöker norrland är inte längre MAX, det är frasses. Inte för matens skull, den är standard, men inget ställe har bättre fångat norrlands skönhet lixom..

Viktoria Schiöler sa...

Ok, jag är lite knäpp. Er recension av cheese bites var lockande i sin ambivalens; jag blev nyfiken så jag cyklade till Max direkt. Tyvärr får de 99% tummen ner av mej. Torkade kryddor med papperssmak plus ostmassa med samma konsistens och styrka som skolans potatismos blandat med nåt syrligt (från tomaterna förhoppningsvis) är inget jag går igång på. Var era starka? I så fall blev det ingen chili kvar till mina...

Xtian sa...

kopernikus: även om jag inte känner till namnet på produktutvecklaren av ostbollarna så håller vi med. Orginalen är bättre.

Victoria: vilken inställning! Att vi kan skriva något som får dej att cykla iväg för att smaka. Tack gode Gud för såna som dej! Lika glada för det, lika ledsna är vi att du blev besviken. Förlåt. Seriöst...förlåt.
Och bara för att förtydliga: när vi skrev starkt menade vi smaken av tomat som var skarp(note to self: starkt är inte ett bra ord ibland, skarpt är bättre). Förlåt oss igen.

Viktoria Schiöler sa...

Haha! Ja, jag märkte att ni faktiskt inte nämnde chilistarkt förrän jag publicerat min kommentar.

PS. Det var trevligt med en cykeltur.