31 dec. 2005

1:a Januari - Snabbmatens Dag!?


Bli inte skrämda av rubriken - det är ingen ny dag påhittad av nån stackare på ett branschråd nånstans. För det finns kanske inget mer tröttsamt att fira trivialiteter såsom Kanelbullens Dag, Kroppkakans Dag, Ostkakans dag etc etc. Nog för att allt det tidigare nämnda är otroligt gott, men att ge det en egen dag?

Men. Den första dagen på det nya året har en viss tendens till att bli en dag där konsumtionen av snabbmat blir övertydlig. Folk har lika mycket bryderier inför val av tolvslags-dryck som vilken pizza de skall beställa dagen efter. Det är mer regel än undantag att svensken drar i sig en grekdeg(pizza) eller ett par flottyrpuckar(hamburgare) eller varför inte en sjysst tunnbrödsrulle avrundat med en påse chips hemma utslagen framför TeVen..?!

Vi på redaktionen har inventerat vårt eget beteende. Och fann att det är den 1:a januari som man unnar sig "det lilla extra". Det är då man tar de där lökringarna som man annars håller sig ifrån. Eller tar en milk shake för att runda av sitt hamburgermål. Eller beställer den där lite "lyxigare" pizzan, den med både bea-sås och fläskfilé. Lägger till både gurkmajjo och hamburgerdressing på mosbrickan... ja ni fattar.

Orsakerna till ovsanstående beteende är kanske så svåra att lista ut. Nyårsafton är ju både en amatörernas afton med sen fylla samt en lång kväll som även innehåller mycket god mat med lite mer förberedelser än vanligt kanske. Dessa två faktorer renderar att ge antingen bakfylla (botas med fet mat tror sig folk veta) eller ett ointresse för utdragna kökssejourer (löses med hjälp av Take-away).

Så, var inte oroliga för att den 1:a januari kommer att utropas till Snabbmatens Dag. Men var så säker, de flesta av er kommer att fira den. Med pompa och ståt!
(blir det däremot en officiell dag, kom då ihåg var ni läste det först...)

4 kommentarer:

Coola Morsan sa...

Snabbmat kanske är lite för jobbigt till och med, om man måste gå ut för att hitta den.
Uppvärmningens dag blir det nog. Buffertzonen på nya året, med det bästa att värma från det gamla.

Fast jag ska nog göra en jansson imorgon. Har potatis, ansjovis, lök och grädde kvar.

Helena sa...

Min hämtpizza är på väg hem. En med fetaost, kronärtskockor, oliver och färska tomater. Och ja, jag tror banne mig att jag har ätit pizza de fem senaste nyårsdagarna!

Maria sa...

Hämtpizza med fetaost, köttfärs, lök, fefferoni och tzatziki blev det för mig... Och ta mig tusan om inte några chips och nötter som var kvar från nyårsaftonen slank ner också. :-O

Xtian sa...

coola morsan: helt rätt. "Uppvärmningens dag" är en bra spaning, det är nog många som kör den varianten oxå. Starkt dock att ställa sig att göra Jansson.

helena/maria: you go girls! fetaost verkar vara en trend... Hoppas att det smakade.