23 nov. 2001

Oj, vad dagar och veckor flyger förbi.

Det var länge sedan vi hördes av, länge sedan snabbmatens förtrollade värld slog upp sina portar ånyo för er. Men den som väntar på något gott…kan alltid gå in på en McDonald’s..eller hur det nu var.

Två nyheter skall vi prata om idag, en från McDonald’s och en från Burger King.

- Whopper Sting – med extra drag i dressingen, från Burger King.

En Whopper som har fått sig en släng Tabasco på vägen mellan grillen och brickan. Whopper i sig är ju en mycket galant hamburgare med stor greppyta, rikligt med tillbehör och en delikat grillsmak på köttet. Svårslaget. Med den extra pikanta styrkan i smaken från Tabascon så växer smaken, det blir en så kallad ”vuxenburgare”. Den rikliga tillbehörstilldelning kan i och för sig bli ett problem, då det lätt uppstår kladd. Inget fel i det kanske, men var förberedda.
Klarar man av den, för det mesta, ostädade restaurangen, den saktfärdiga leveransen och den dåliga servicen så är detta en burgare som jag starkt (!) rekommenderar att ta sig en tugga eller två av.

XL, från McDonald’s, är den största hamburgaren McDonald's någonsin sålt i Sverige.

XL består av 150 gram kött, Ciabattabröd, sallad, tomat, emmentalerost och bearnaisesås.
Det här är något för den hungrige. En riktig maffig rackare minsann. Kvadratiskt ciabattabröd ger en lättare hantering av konsumtionen. Föregående produkter av den här storleken har oftast varit långsmala och därför blivit lite mer spillbenägna. Så icke längre. Köttmängden i produkten gör naturligtvis sitt till för smakbilden. En rejäl köttsmak som accentueras av den diskreta bearnaisesmaken som rör sig i smaklökarnas kulisser någonstans. Det skulle aldrig gå för sig att servera den här milda såsen som tillbehör till en varmrätt, men här passar den perfekt in. Med tanke på storleken så hade det kanske varit på sin plats med mer sallad, men som helhet så är det godtagbart ändå.

Min aversion till ciabattabröd gäller även här, men storleken gör att det kräver ett större bröd. Och i det här fallet så ger det ett matigare resultat i längden. Däremot blir man som alltid väldigt mjölig om fingrarna. Litet minus i min värld, men inget att hänga upp sig i längden på.
Om du är hungrig, testa definitivt!

ÖVRIGT
– Förhoppningsvis har det inte undgått någon att varje tisdag och torsdag är det prisfest på McDonald’s. 6 kronor för en hamburgare. Tipset från många är att köra lunch eller middag med 3-5 hamburgare. En helkväll för 18-30 är inte så tokigt, eller hur?
– Burger King är inte sämre dom. Just nu är ni välkomna att köpa hamburgare för 10 kronor styck. Inget dumt pris det heller, grillsmaken är kanske värd någon krona mer?
– Sibylla har även de hängt på tåget. Köp en ”Big Cheese” för 19 kronor. Frågan är vad de konkurrerar med: McBengt för 19 kronor eller hamburgare för 6/10 kronor?
– Den som gillar humor (?!) kan ta sig en titt på Burger Kings aprilskämt: http://www.burgerking.com/company/press_releases/04_31_98a.htm
– En ny ”korvburgare” har introducerats på 7-11. Någon slags blandning av malet kött och korv. Intressant grepp, återstår att se om den håller måttet som smakligt alternativ. BigBite och andra produkter lämnar ju allt övrigt att önska.

INSÄNDARE
Redaktionen fick ett brev, vi tackar och bockar. Mer sånt! (vi har kortat litegrann..)

“Hej fast food lovers!
Här kommer en liten rapport från en globetrotter.
NEDERLÄNDERNA
Mc Donald's:
I Nederländerna har man just nu en länderkampanj med Mc Australië, Mc Frankrijk etc. Dock tycks man inte riktigt tänkt igenom det hela. Istället för att försöka göra burgarna lite mer enl. landets matkultur verkar det mer slumpartat vilken burgare som hör till vilket land... Vad är det för australiensiskt med en Chicken Mc Bacon Burger..?
Burger King:
BK i Amsterdam hade schyssta wraps på sin meny för närvarande... hann dock inte med något smakprov.
HONG KONG
Mc Donald's:
November månads specialare är Mc Flurry med choklad/mintkross - LJUVLIG (när det är 27 grader varmt ute)!
I månadens kampanj ingick också en McVeggie with Cheese Pie som inte såg ett dugg lockande ut. I ett pajskal låg en röra av gröna ärtor, morötter och ost... Den provade jag INTE!
I Hong Kong är det förresten billigt att äta på Mc Donald's. Ett Big Mac- meal kostar knappt 20 Hong Kong-dollar vilket motsvarar ca 26 kronor!
Kentucky Fried Chicken:
Jag har konstaterat varför denna kedja inte etablerat sig i Sverige. Allt är friterat och kladdigt och det blir bara FÖR mycket av det härliga...”

Redaktionen tackar M.Flood för detta, skönt att veta att de som reser har ögonen med sig och delger oss den internationella statusen på snabbmatsfronten.

Ett utlovat korvreportage har tyvärr hamnat lite i bakvattnet men är på väg. Vår käre krönikör behagade åka på utlandsjobb och missade deadline för den här gången. Håll ut, det kommer!

Önskemål om test och betygsättning av andra kedjor har inkommit och det ligger kvar på vår ”att-göra”-lista. Vi återkommer även med detta.

Feedback, förslag och nya prenumeranter är alltid välkomna.
Därmed tackar vi för oss för den här utgåvan. Hoppas att snålvattnet slår emot gommen som havsvågor och ackompanjeras av hungerskrik likt vindpinade måsar i era magar.

Er dressing mellan ”bröna”

Christian Nilsson