30 okt. 2001

McBengt??????

Här trodde man att det skulle finnas tid till kontemplation och undersökande journalistik, att det skulle ges möjligheter att utforska nya områden. Men icke.

Just när en tung Happy Meal-kampanj lanserats passar man på att slänga in en McBengt! Gissa om det blev kaos på redaktionen. Ingen rast ingen ro. Vi slängde oss mot närmsta Dodde's för att engagera oss i frågan: Vad är McBengt? Allvar eller skämt? Ironi och sarkasm eller ett seriöst kampanjerbjudande?

Men det var sant, det var en verklig produkt. Och nu äntligen har vi dissekerat både burgare och namn!

McBengt är en dubbel hamburgare med ost, sallad, rostad lök, senap, ketchup och majonnäs. Priset för endast burgare är 19 kr (en del av deras "värde för småpengar"-kampanj som gick tidigare i höstas) eller som McBengt & Co för 39 kr.

Sammansättningen är intressant, en utbyggd hamburgare som har "hottats" lite med majonnäs och rostad lök. Det som är bra är ju kvantiteten av kött, det gillar man alltid, speciellt på en burgare av det mindre slaget då brödet inte tar upp alltför mycket plats. Att lyxa med majonnäs känns ju lite extra flott, men oxå extra flottigt. Något som redaktionen gillar, men kanske faller det inte alla i smaken. Det är dock en hög kladdfaktor iallafall! Rostad lök är en lite riskfaktor. Vanligtvis är man van att serveras denna lyxlök som tillbehör på korv och till potatissallad och dylika rätter. På en hamburgare kan den dock bli lite "soggig" och bara bli något som känns lite mysko. Men jag får säga att även om jag fördrar min rostade lök knaprig, så accentuerar den smakbilden ganska fint. Kommer man förbi "soggigheten" så är det en höjdare skulle jag säga! En mycket bra komplementburgare för den hungrige eller en huvudburgare med en cheeseburgare som komplement.
Betyget ligger högt: en garanterad 3+, om den är färsk o fin är det en klar 4!

Namnet då? ja, då man vänder sig till världens bästa kundtjänst så blir svaret detta:

"Tack för ditt mail. Exakt precis vad som gjorde att den nya hamburgaren fick sitt namn har väl flera faktorer. Som alltid när vi tar fram en ny produkt så sitter vi ner och diskuterar tills vi kommer på ett namn som på något sätt har anknytning till temat. Den här gången är det inget speciellt tema, såsom en film eller ett visst land, mer än att vi under året har fokuserat mycket på våra svenska råvaror som vi använder och då tyckte vi att ett svenskt namn som Bengt kunde vara roligt att använda! Vänligen, Kajsa, McDonald's Kundservice McSvar "

Vi tackar Kajsa för det svaret även om man kan ställa sig lite undrande om marknadskommunikativa beslut som t.ex. namnet på en kampanjprodukt baseras på "det kunde vara roligt att använda"...Antingen har man varit helt ställd inför frågan och kört en rövare eller så har marknadsavdelning tänjt på kreativitetens gränser lite. Vem vet?


ÖVRIGT

- Test av olika iskaffeprodukter har genomförts på redaktionen. Egentligen en produkt som kanske inte känns aktuell i de kalla höstvindarna, men något måste vi ju fylla "Övrigt"-kategorin med. Ett varningens ord först: att jämställa kallt kaffe med Ice Coffee är tydligen fel. Däremot är verkligheten inte långt ifrån. Den unkna smak man får i munnen efter en hel dags kaffekonsumtion finns det risk för att man får efter två klunkar av Ice Coffee. Nu har ni blivit varnade.

Löfbergs Lila har lanserat tre smaker: Vanilla, Coffee och Cactus. Vanilla är okej, Coffee kan man vara utan och drick för allt i världen inte Cactus. Den sistnämnda smakar som att slicka på en Yuccapalm och sedan ta en slurk kaffe som avrundning. Fy! säger vi.
Gevalia har en variant som smakar lite smält kaffeglass vilket är gott i två klunkar, men efter det kommer "unken-i-truten"-smaken (se ovan) direkt.
Rekommendationen är att hålla sig till varmt kaffe tills det hettar till i termometern igen och gå till en Coffee-shop som gör iskaffet på plats och kan erbjuda bättre produkter.

- Verum Hälsofil finns oxå som Verum Hälsodryck som är detsamma som en drickyoghurt. Deras äpple-päronvariant är mycket god och hälsosam dessutom! Testa om ni är sugna på drickyoghurt.

Mycket mer än så blir det inte den här gången. Nu hoppas vi på lite lugn och ro för att ytterliger kunna vidga våra vyer och erbjuda våra favoriter här i världen (läs:Er) ytterligare intressanta nyheter och reflektioner.

Er forward i snabbmatsrinken!

Christian Nilsson