4 okt. 2001

The 2-burger-letter!

Bråda tider i snabbmatsträsket.

Som en skållad råtta har redaktion pilat mellan utskänkningsställen av snabbmat för att hålla er á jour med vad som händer.

Många av er sitter säkert och väntar på fortsättningen på följetongen "Ny smak varje vecka" på McDonald's. Nu får ni er längtan stillad:

Chicken McBacon - Friterad kyckling med bacon, currymajonnäs, sallad och tomat.

Kyckling, bacon och curry...blandat! Hmm, smakerna tycks konstiga och det var med viss förvåning kompositionen uppdagades. En ganska bra sammansättning både smak- och strukturmässigt sett. Det mjuka saftiga kycklingköttet mot den salta lite "tuffare" baconskivan som harmoniseras av den milda currymajonnäsen. Tomaten fräschar upp och färgsätter på ett delikat sätt. Salladen ger fäste och tuggmotsånd vilket försvårar kladd och minskar spillet i papperet.
En bra upplevelse kort och gott(!). Kanske inget som går till burgarhistorien, men en god ersättare till standardmenyn.

Nästa nyhet kommer från konkurrenten, Burger King.

Whopper Red - en whopper med het sås.

Känns som om BK har låst sig vid "juvelen i Kronan", dvs sin Whopper och jobbat med olika koncept utifrån denna. Med varierande resultat. Om denna kan inte mycket positivt sägas, möjligtvis att den härstammar från en av burgarvärldens bästa produkter - Whoppern. Den "heta" såsen verkar vara något som inköpsavdelning kommit över till vrakpris från någon mindre trovärdig leverantör. Såsen ger ett intryck av något mellanting av "Sweet Chili" och taskig kopia på Tabasco. Och tilldelning var lika stor som daggdropparne på ett grässtrå. I min värld så var det en Whopper som någon råkat hälla fel sås på, men i sista sekunden rättat till sitt misstag. Man börjar undra om det kanske var så produktutvecklingen gick till? Ialafall, ett misstag känns hela burgaren som.

För att vidare anknyta till BK, matupplevelsen blir ju inte bättre av 15 minuters väntan i kö. BK's personal har en hastighet som får inlandsisen att framstå som ett framrusande höghastighetståg. Plus den positiva attityden som verkligen visar hur kul det är att just jag kommer dit och äter...eller så hade jag lika bra kunnat stanna hemma. Nä, hade jag varit Sverker Olofsson (prog.ledare, konsumentmagasinet PLUS, SVT), så hade BK åkt direkt i soptunnan för sin dåliga personal och sina ganska snuskiga restauranger - synd på så rara burgare bara!

- ÖVRIGT

Gray's american foodstore expanderar. Idag finns det fyra butiker som gör det lättare för oss som vill laga egen "junk" hemmavid. Nu planerar man nya butiker. Läs allt på:
http://www.dagenshandel.net/visakatsida.vns?id=49204&category=64,102
eller i dagens SvD (torsdag 4/10, Näringslivsbilagan, baksidan)

Glöm inte att besöka en tillställning som heter duga: Scandinavian Fastfood-mässan i Göteborg den 23-26/10. Behändigt nog sammanslagen med Wine&Spirits-, Dagligvaror- och Interfood-mässorna. Se mer på www.swefair.se/interfood

- INTERNATIONELLT
CHICAGO--McCann-Erickson and Burger King have parted ways on the fast-food
giant's $400 million account, sources said.
The New York shop won creative duties on the adult consumer portion of the account in December and produced a campaign that launched in March tagged, "Where the Whopper is King." Its sibling agency, Campbell Mithun in Minneapolis, won the children's consumer part of the account in January. It was not clear if that portion of the business is affected, sources
said.
Bcom3's Mediavest handles media duties on the account.
(Källa: www.adweek.com)

Nog för denna gången, väl mött till nästa vecka då fortsättning följer med McGarlic och annat mumsfillibabba!
Christian Nilsson