21 sep. 2001

Kära fastfoodlovers,

Efter en lång sommar med låg aktivitet på redaktionen såväl som hos våra leverantörer av livsnödvändigheter är vi nu tillbaks med samlad styrka inför denstundande hösten. Därför är denna utgåva något längre.
Då hela redaktionen kom tillbaks från en välbehövlig semester på Dominikanska Republiken (där det fanns både Pizza Hut, BK och McD) ertappades vi med byxorna vid fotknölarna. En helt ny kampanj hade inletts på McDonald's utan vår vetskap.Hu, vilken fasa. Med en frenesi som närmast kan liknas vid Gunde Svansspurtstrider inmundigades burgare likt aldrig förr. Och nu kan en komplettredogörelse lämnas.

Kampanjen innebär "ett nytt gästspel varje torsdag", nya burgare varje torsdag fram t.o.m. den 17 oktober. Sammanlagt fem olika hamburgare med olika smakinriktning presenteras under perioden.

McBlue Cheese - Hamburgare i lantbröd med blue cheese-sås, emmentalerost, sallad och lök.

Till skillnad från Moderna Muséet i Stockholm så innebär mögel den här gången en positiv överraskning. Den blue cheese-inspirerade såsen ger en mustig och annorlunda smak till burgaren. Löken som den här gången är färsk ger bra tuggmotstånd tillsammans med emmentalerosten som kanske inte sticker ut speciellt mycket smakmässigt, men ger en bra struktur på kompositionen.Brödet är ju ett kärt sorgebarn för undertecknad, så även här. Lite för mjukt,men inget större fel.
I och med den sena recensionen av denna så vore det fel av mig att utfärda någon köprekommendation. Tilläggas bör dock att den var mycket bra.

Grilled Chicken - Grillad kyckling i solrosbröd med honey mustard-sås, sallad och tomat.

Äntligen! Klang och jubelsång utbröt i mitt sinne när menyn uppdagades. En kyckling som inte är panerad och friterad. Inte för att McChicken och Nuggets är dåliga, tvärtom. Dock är en kycklingbit mycket godare när den tillreds så här.För att ytterligare lyfta denna skapelse så har det lagts till honey mustard-sås, vilket ger en sötstark blommning i gommen. Tomaten är färsk och saftig och lägger till på kladdfaktorn som kanske kan ses som en nackdel, men då jag redan har kastat in handduken i och med kycklingen och såsen, så uppfattar jag kladdet bara som en positiv förstärkning av denna gudagåva till snabbmaten. Brödet då?Jodå, en klar förbättring. Solrosfrön som annars har förbannats till döds på alla lunchmackor fyller faktiskt sitt syfte här. En klar strukturförbättrare som ger tuggmotstånd ochpikant smaktillägg.
Ni har en vecka på er att uppleva himlens gåvor, missar ni den, ja då finns det inte mycket mer att uppleva i livet egentligen. Så starkt känner jag för den här"sandwichen" och hoppas innerligen att den införlivas i det ordinarie sortimentet å det snaraste. Det här är en snabbmatsälskares våta dröm!

Övrigt:
- sedan den 20 augusti serverar McD's frukost över hela landet. Missa inte deras bagel med cream cheese och skinka för 12 kr. Klart köpvärd.
- Nya sallader på McD's : ost/skinka och "side" (vanligsallad) i Shaker-formatet.
- Burger King satsar stort i Småland Åtta till tio nya restauranger ska öppnas i bland annat Kalmar, Växjö och Värnamo. Dagens enda småländska restaurang ligger i Jönköping. I Kalmar vill företaget helst öppna en drive-through restaurang därgästerna beställer sin mat från bilen. (Artikel ur Barometern 2001-07-28)
- Under sommaren körde Kingen en Deli Sandwich-burgare som kampanj. Ack så tråkig....
- En lite flagga höjs härmed för Subway. I Sverige har det funnits bara ett fåtal restauranger, men etableringen är på stadig uppgång. Nyligen plockade de in sina mackor med varmt innamäte som innan förvägrats oss hungriga. Rekommenderas varmt (!). Testa deras varma "subs", helt klart en höjdare. Resten av sortimentet kan liknas vid Sandy's, om än lite bättre.
- Internationellt: Just nu kör BK i USA en kampanj medcheesburgare. Single cheese 49c, double cheese 99c och en triple cheese $1.49.Parollen är ju som sagt "have it your way". Hoppas att BK Sverige tar efter,speciellt prissättningen...

Allt för denna gången, redaktionen tackar och bockar och återkommer nästa vecka med en kortare utgåva med anledning av den stundande McDonald's-burgaren.

Er kille på grilljärnet,
Christian Nilsson